Azbesztmentesítés

Mától lehet pályázni azbesztmentesítésre

Ország

A kormány támogatja az ország megtisztítását a veszélyes hulladékoktól, ezért második alkalommal hirdet meg országos azbesztmentesítési pályázatot, amelyre július 14-től lehet jelentkezni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány először tavaly hirdette meg az országos azbesztmentesítési pályázatot, a népszerű felhívás keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag hulladékot. Mint mondta, a korábbihoz hasonlóan ez a pályázaton elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 400 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik.

Megjegyezte, csakis a hulladékjegyzék szerinti 17 06 05 azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz- vagy szennyvízcsövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

Közölték: a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A

Tisztítsuk meg az országot! projekt a jogellenes hulladéklerakók felszámolására jött létre. A program keretében eddig több százezer tonna illegálisan elhagyott hulladéktól tisztították meg a közterületeket, az erdőket, a folyókat, valamint vasúti és közúti létesítmények melletti területeket. A szemétlerakatok beazonosítását és eltávolítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 28 ezer felhasználó töltött le eddig

– írták.

Az azbesztmentesítési pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. augusztus 4-én éjfélig. A felhívásról további részletek az NHKV honlapján olvashatók.