Ukrán hadifoglyok

Titokban ukrán hadifoglyokat szállíthattak Magyarországra az oroszok

Ország

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították – vette észre az Index.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”

írták. A tájékoztatás szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok főosztályának vezetője és az Orbán-kormány által EU-s szankcióktól óvott-féltett Kirill tanácsadója is.

Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak. Az Index szerint a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete az egyik közvetítő.

„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak.

Így zajlik egy fogolycsere: