Orbán Zelenszkij Vucsics

Orbán Zelenszkij ukrán elnökkel és szerb barátjával, Alekszandar Vucsiccsal is összefutott Moldovában

Ország

Több mint 40 európai vezető érkezett csütörtökön Moldovába, az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozójára, ahová meghívták Volodimir Zelenszkijt is.

Az M1 tudósítása szerint az ukrán elnök megismételte, hogy fegyverek kellenek a nyugattól, és azt kérte: támogassák Ukrajna NATO-csatlakozását.

Volodimir Zelenszkij a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez.

„Beszélünk a kétoldalú kapcsolatainkról, és ami nagyon fontos, jövőnkről az EU-ban. Ukrajna készen áll arra, hogy a NATO tagja legyen, várjuk, hogy a szövetség mikor kész befogadni minket”

– mondta az ukrán elnök, és ismét hangsúlyozta, hogy a Nyugat harci repülőgépekkel és légvédelem-fejlesztéssel segítse Ukrajnát.

A találkozón az uniós tagországok vezetői és mintegy húsz további európai ország állam- vagy kormányfője is részt vett. Recep Tayyip Erdogan török elnök az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

A csúcson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. A csúcs témái közé tartozott a béke és a biztonság, az energiaellátás és a klímavédelem, továbbá az európai országok közötti infrastrukturális hálózatok összeköttetéseinek javítása is.

Orbán Facebook-oldalán osztott meg néhány fotót a találkozóról, üzenete a szokásos: “béke” (mindegy, hogy milyen). Arról nem ír, hogy Vucsics szerb elnököt kérdőre vonta-e a magyar K-FFOR katonák elleni, az albán többségű Koszovóban, de szerbek által elkövetett támadások miatt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hangsúlyozta: nincsenek „másodosztályú” országok Európában, és megerősítette, hogy Olaszország Ukrajna és Moldova integrációs törekvéseit támogatja.

„Európa nem egy szervezet. Európa egy civilizáció, és szüksége van a Keletre és a Nyugatra is. Az, hogy ma itt ünnepeljük ezt az eseményt, azt jelenti, hogy úgy gondoljuk: meg kell erősítenünk a kapcsolatainkat az összes európai országgal”

– jelentette ki az olasz kormányfő.

„ENSZ vagy NATO? A csaknem hatszáz újságíró-kolléga közül többen ezt találgatták ma, amikor az Európai Politikai Közösség jövője került szóba. Azaz olyan lesz-e mint az ENSZ, vagyis lényegében csak a beszédek szintjén marad a kezdeményezés aktivitása, vagy olyan mint a NATO, ahol a tagállamok sokszor tesznek is azért, hogy egy ügy vagy konfliktus megoldódjon. Az mindenestere biztos, hogy a kezdeményezés következő találkozóját a tervek szerint Spanyolországban rendezik meg idén októberben” – számolt be az M1 helyszíni tudósítója, Joó Csaba.