Győrfi Pál

Győrfi Pál és a megújult orvosi ügyeleti rendszer: “ostoba péniszméregetés”

Ország

Kemény szavakkal reagált Győrfi Pál kijelentéseire Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Mint emlékezhetünk, a mentőszolgálat szóvivője vasárnap úgy fogalmazott: “az ellátottak eddig maximálisan elégedettek az új ügyeleti rendszerrel”.

Kunetz Zsombor Facebook-bejegyzésében felidézi a pontos számokat:

5500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 3500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket. A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 4500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni.

Majd levonja a következtetést:

Az ötvenezer “ellátott” tizenegy százaléka tulajdonképpen telefonon keresztül ellátható, azaz semmiféle sürgős ellátást nem igényelt. Az igénybe vevő betegek közül 3500 esetben a házhoz küldött ügyeletes a lakáson látta el a beteget, azaz további kórházi ellátást nem igényelt, a helyszínen hagyható maradt a beteg. Azaz ezen betegek nagy része valószínűleg – nem az összes háznál ellátott beteg, hiszen van néhány olyan kórkép, amely sürgősségi ellátást igényel, de ellátószinttől függően otthon maradhat a beteg, (pl. egy nem súlyos allergiás reakció) -ismét nem igényelt sürgősségi ellátást. Azaz nyugodtan várhatott volna a következő háziorvosi rendelésig. Végül az ötvenezer “ellátásból” mindössze 4500 esetben gondolta úgy a Mentőszolgálat, hogy a betegnek további szakorvosi ellátásra, vagy sürgősségi osztályos felvételre van szüksége.
Kunetz Zsombor szerint azon az ellátási terülten, ahol a Mentőszolgálat látja el a háziorvosi ügyeletet, ahol közel hárommillió ember él, az elmúlt öt hónapban (itt van némi csúsztatás, hiszen az egyes megyék nem mind januártól léptek be a rendszerbe, hanem fokozatosan), a lakosság 1,67 százaléka vette igénybe a háziorvosi ügyeleti szolgáltatást, és az ott élő hárommillió ember mindössze 0,15 százalékában gondolta a Mentőszolgálat úgy, hogy a beteg valóban sürgősségi ellátást igényel.
A szakember szerint ezt végül maga Győrfi Pál is elismeri azzal, hogy azt is elmondta, hogy az esetek több, mint kilencven százalékában enyhébb egészségügyi problémával keresték meg az ügyeleteket.
Kunetz a fenti adatokból azt szűrte le, hogy egy jól működő, erős mentőszolgálat mellett semmi szükség nem lenne az ilyen “humbug ügyeleti ellátásra”, hiszen a betegek több, mint kilencven százaléka enyhébb, tehát halasztható ellátást igényelt, amellyel bátran megvárhatták volna a következő háziorvosi rendelést.

Így az ügyeleti ellátáson való államtitkár-tanácselnöki rugózás, egyáltalán nem az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséről szól, hanem ostoba péniszméregetésről, amelynek a betegek látják végső soron a kárát
Úgy véli, sokkal inkább a Mentőszolgálat megerősítésével kellene foglalkozni ehelyett a teljesen feleslege, de rendkívül káros ügyeleti buherálás helyett. “Az ügyelet kiváltására továbbá, az erős Mentőszolgálat mellett az egy héten egyszer elérhető munkaidőn túli háziorvosi rendelés elegendő lenne” – olvasható az egészségügyi elemző bejegyzésében.