Hidegbetörés

Lehűlést és zivatarokat hoz egy hidegbetörés a hétvégére

Ország

Péntek délutánig közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, délutántól már inkább erősen felhős égkép valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Többfelé várható zápor, zivatar, az ország teljes területére elsőfokú veszélyjelzés lépett érvénybe a zivatarveszély miatt..

A déli szél élénk lesz, kevés helyen meg is erősödik. Zivatarok környékén erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

A hidegbetörés folyamata az animáción látható:

A front nyomán csapadék is lesz, főként a déli megyékben, de a mennyisége nem lesz jelentős. A szél viszont nagy területen viharossá fokozódik, 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Seggelig jobbára erősen felhős idő várható, napközben felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, de északkeleten estig erősen felhős maradhat az ég. Délelőttig főleg a déli és a keleti országrészben valószínű szórványosan eső, zápor. Délutántól északkeleten fordulhat elő zápor, havas eső zápor, hózápor. Másutt számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 8, a csúcsérték 6 és 12 fok között alakul – jelezte a meteorológiai szolgálat.