Donáth Anna visszatért

Donáth Anna: aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígéri, az hazudik, “reggel, éjjel meg este”

Ország

Az emberközpontú gazdaság kialakítását, az esélyteremtő oktatás felépítését és a klímaváltozás elleni harcot jelölte meg a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívásokként a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton.

Donáth Anna a Momentum Facebook-oldalán közvetített jövőértékelő beszédében őszinteséget és munkát ígért, szerinte ezek révén szerezheti vissza pártja a hitelességét. A gyermekvállalás után a politikába most visszatérő EP-képviselő úgy látja, a szorongás évtizedeit éli az ország, és a generációja feladatának nevezte, hogy megállítsák azt az “ámokfutást”, amit ma magyar politikának hívnak.

Azt mondta, radikálisan mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben, ehhez “le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról”. Az igazsággal és őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza – fogalmazott.

Hozzátette: azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem fogja tudni leváltani a Fideszt és a rendszerváltást sem tudja befejezni. Szerinte az az ellenzéki, aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígéri, az hazudik, “reggel, éjjel meg este”.

Ugyanakkor úgy látta, ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épül. Hazugság az unortodox gazdasági csoda, a rezsicsökkentés, a nemzeti tőkésosztály építése, az árstop, a demográfiai fordulat, az ország megvédése és a Nyugat hanyatlása – mondta.

Az ellenzék akkor válik képessé a rendszer leváltására, ha hiteles jövőképet mutat – hangoztatta. Szerinte az elmúlt évtizedekben a politikusok mindig a rövidtávval foglalkoztak, ez különösen húsbavágó az oktatás területén, ezért esélyteremtő oktatás kell, amely új gazdaságot is hoz. A régi gazdaság eredményeit mindenki látja a boltok polcain, a rezsiszámlákon – mondta.

Donáth szerint nagy árat fizet az ország a kormány “munkaalapú gazdaságáért”, mert munka van, csak fizetés, megbecsülés nincs. Ezért ehelyett emberközpontú gazdaság kell, amelynek a megbecsülés és a tudás az alapja – rögzítette. Szólt arról, hogy Magyarországot különösen érinti a klímaváltozás, ezért élére kell állnia az ez elleni küzdelemnek.

Donáth Anna azt mondta, az ország helye Nyugaton, a szabadság, a demokrácia, a liberális demokrácia oldalán van. A nyugati elköteleződés azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország ne kritizálhatná a nyugati intézményeket – tette hozzá. Létfontosságúnak tartotta, hogy béke legyen, Ukrajna megnyerje a háborút, ne legyen orosz bábállam.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, frakcióvezetője elmondta, ma Magyarországon politikával foglalkozni nagyon nehéz feladat, mert a rendszer mindenkit “ledarál”, akit nem tud megvásárolni.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, a Momentum elnökségi tagja úgy látta, a Momentum egy olyan közösség, amelynek megvan a tudása, a lendülete és az ereje, hogy megváltoztassa Magyarországot, és ahol olyan politikusok dolgoznak, akik kimerik mondani az igazságot.

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere közölte, a Momentum az egyetlen közösség, amely érti a 21. század kihívásait. A Momentumnak valódi közösségei vannak, ahova az emberek nem pozícióért, vagy pénzért csatlakoznak, hanem a barátokért, a közös munkáért – mondta.