Orbánt nem tudják csapdába csalni a szirénhangok: Magyarország még mindig magyar ország

Ország

Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország – jelentette be a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten.


Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten.  Ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz.

Ha arra a lehetetlen vállalkozásra “adnánk a fejünket”, hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani – tette hozzá a kormányfő.

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás -folytatta a miniszterelnök.

A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra. “Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel.” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Térdeljünk le a focipálya közepén?

Úgy fogalmazott: “Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?”

Brit sajtó: a magyar gyerekektől hangos fújolást kaptak a térdelő angol játékosok

Kifütyülték, fújolták a magyar szurkolók a térdelő ír focistákat – botrány lett belőle

Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: “Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt”.

Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem “bónusz, szabadjegy vagy menlevél” további bűnök elkövetésének esetére. “Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen” – mondta.

Orbánt nem csapják be a szirénhangok

A kormányfő ünnepi beszédében kiemelte: “ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok”, amelyek arra csábítanak, hogy “álljunk a történelem jó oldalára”.

Úgy fogalmazott, “ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét”. A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak – vélekedett.

Orbán Viktor szerint ezért “nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk“.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„…mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem…”

Orbán Viktor kijelentette: “mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal”.

“Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások”, és ezt a másságot a magyar kultúra adja – mondta a miniszterelnök.

Orbán: „Mi nem vagyunk kevert fajúak”

Magyarok vagyunk, tehát európaiak

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a “pannon Veszprém városának”, amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint “magyarok vagyunk, tehát európaiak”.

(MTI)

A magyar kultúra napja – Berkesi Sándor és Varnus Xavér kapták meg idén a Kölcsey-emlékplakettet