Gulyás Gergely Kormányinfó

Gulyás: az Európai Bizottságon múlik a 20 százalékot meghaladó pedagógusbéremelés

Ország

Az Európai Bizottságtól függ, hogy januártól több mint 20 százalékkal emelkedhet-e a pedagógusok bére – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a Kormányinfón.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: ha a partnerségi megállapodást sikerül aláírni decemberben – amire szerinte a jelenlegi tervek szerint jó esély van – és az EFOP pluszból származó pénzekhez is hozzájuthat Magyarország januártól, akkor január elsejével a béremelésre sor kerül.

Jelezte: amit az állami költségvetésből egy ilyen nehéz évben garantálni tudnak, az a 10 százalékos emelés, de azt szeretnék, hogy a korábban bejelentetteknek megfelelően már januártól több mint 20 százalékkal tudják emelni a pedagógusok bérét. “A bizottságon múlik” – hangsúlyozta.

Kifejezetten károsnak nevezte ugyanakkor azt, amit szerinte magyar baloldal ebben az ügyben magának megenged. Úgy fogalmazott: könnyű Brüsszelbe járni nettó 6 millió forintos fizetéssel, és küzdeni az ellen, hogy a tanárok béremelést kapjanak.

(MTI)