Népszámlálás 2022

Már az első napon összeomlott a népszámlálási informatikai rendszer

Ország

Nem működik megfelelően a 2022-es népszámlálás online felülete – jelezte még napközben a Telexnek több olvasója.

A helyzet estére még rosszabbra fordult, ha valaki a népszámlálás zöld számát felhívta, egy robothang egyből arról tájékoztatta, hogy a nagy érdeklődés miatt az online rendszer összeomlott. Akadt azért olyan is, akinek sokadik próbálkozásra sikerült belépnie, de a többség nem volt ilyen szerencsés.

Komoly büntetést kaphat, aki nem vesz részt a referendumon

Október elsején kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező. A kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Habár önkéntes, de nagyon fontos, hogy ezekre is válaszoljanak az emberek, mert az így kapott adatok alapján határoznak meg például esélyegyenlőségi programokat, írják ki a nemzetiségi választásokat vagy szervezik az egyházak a szociális-oktatási tevékenységeiket – emelte ki a projektvezető.

További részletek korábbi cikkünkben.