Szabó Bálint

Lehet, hogy nem is lesz ma gazdatüntetés? Hadházy szerint egy szélhámos szervezte az egészet

Ország

Az megvan, hogy az augusztus 20-ára ígért gazdatüntetést szervező Szabó Bálint korábban azzal került be az országos hírekbe, hogy állítása szerint elrabolták, majd saját cipőfűzőjével megkötöztek, és egy égő szalmabálán tért magához?

Na, ez az ember állt a nagy dérrel-dúrral bejelentett traktoros és egyéb járműves demonstráció élére. Csakhogy tüntetésnek egyelőre se híre, se hamva a fővárosban. A gazdatüntetés élére álló Szabó Bálint viselt dolgait a Szegedi Nap foglalta össze.

Megszólalt Hadházy Ákos is, aki úgy véli, nem lesz itt semmiféle tüntetés. Ezt három tényezővel igyekezett alátámasztani:

1. A mostani “hatalmas gazdatüntetés” szervezője egy politikai szélhámos (ez önmagában még nem lenne feltétlenül elég indok, hiszen Jakab István is az).

2. A “klasszikus” kis és közepes gazdálkodók száma ma már töredéke a korábbiaknak. Az elmúlt évtizedek elhibázott, bűnös politikájának köszönhetően helyettük van néhány több tízezer hektár fölött diszponáló földesúr (közülük a gázszerelőn keresztül közvetve maga a miniszterelnök, akinek a föld vagyona egyedülálló a magyar történelemben) és falvanként néhány néhány száz hektáros nagygazda és persze az egészen összezsugorodott kistermelői réteg.

3. Az (elsősorban EU-s.) támogatások elosztásának tipikusan fideszes módja. Azokat ugyanis úgy állították össze, hogy többségük NEM JÁR, hanem PÁLYÁZNI KELL, ahol a pályázatok elbírálása ugye a kormányhivataltól függ, sokszor a szokásos szubjektív pontozásokkal. A gazda pedig dönthet, hogy tüntetni megy, vagy a milliós géptámogatást, vagy legalább csak az agrár-környezetgazdálkodási támogatást szeretné megkapni- utóbbi a földalapú, automatikus támogatáson felül járó nem hatalmas nagy pénz.

Szabó Bálint szombat délután üzent a gazdáknak, hogy indulhatnak. A rendezvényszervező céget pedig felszólította, hogy „takarítsa el minél hamarabb az elmaradt tűzijáték maradványait a rakpartról”, és lehetőség szerint még ma adják vissza a területet „a magyar népnek, a magyar gazdáknak”.