Nincs többé didergés: az infrafűtés ideális a fürdőszobába

Ország

Önnek is a fürdőszoba a kedvenc helyisége? Mindig is egy nagy kádas, kényelmes, barátságos hangulatú fürdőszobáról álmodott? Ennek elérésében az ízléses berendezések, belsőépítészeti megoldások mellett a megfelelő hőmérséklet is fontos szerepet játszik.

Ki szeretné egy hideg, ingadozó hőmérsékletű fürdőszobában kezdeni a napját, vagy hétvégi buborékcsatát vívni a gyerekekkel? Az infrasugárzással fűtött fürdőszobákban ezek a problémák fel sem merülhetnek.

Az infrafűtés a szemmel láthatatlan infravörös sugárzást, azaz a Nap melegét használja. A hagyományos fűtési módszerek működési elvével ellentétben nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül az embert, a tárgyakat és a falakat – mindezt néhány perc alatt.

Infrafűtés esetében mind a levegő, mind az adott fűtőfelület hőmérsékletét lehet mérni és szabályozni, így igény szerint tudjuk egyiknek vagy másiknak a hőmérsékletét növelni vagy csökkenteni – olvashatjuk a https://www.futofolia.hu/infrafutes/ oldalon.

A keletkezett hő egyenletesen oszlik el, a helyiségen belüli hőmérséklet-különbségek is jóval alacsonyabbak, mint más, levegőt melegítő fűtési megoldásoknál. A padló és a plafon közötti különbség mindössze 1-2°C, ami egy fürdőszoba esetében, ahol gyakran meztelenül vagy vizes testtel tartózkodunk, nem elhanyagolható szempont.

Fűtőfólia

Új ház építése vagy teljes, fűtési rendszert is érintő korszerűsítés esetén érdemes az infrafűtést fűtófóliával megoldani. Ezek a fűtőfilmek a mennyezetbe, a falba és az aljzatba is beépíthetőek, függetlenül a rájuk kerülő burkolattól.

A fólia telepítése gyors, még nagy alapterületű lakások esetében is maximum egy napot vesz igénybe. Mivel kis anyagigényű, nem kell kazánt, radiátorokat vásárolnunk, a technológia egyszerű és meglepően költségtakarékos. Érdemes napelemet is telepíteni a házra, így a rendszer üzemeltetése nullára is kihozható.

Fűtőpanel

„Ha nincs mód teljes felújításra, kiváló megoldást jelenthetnek az úgynevezett fűtőpanelek a meglévő rendszer kiegészítésére, de önálló fűtésként is” – javasolja Tóth Tamás infrafűtés-szakértő. Az infrapanel gyorsan és könnyen telepíthető falra vagy mennyezetre.

Az általa átadott hősugárzás kb. 15 százaléka visszaverődik, a maradék 85 százalékot azonban elnyelik a berendezési tárgyak vagy élő testek, melyek aztán leadják a hőt a levegőnek. Ezek a többféle változatban kapható és különböző funkcióval rendelkező panelek ráadásul esztétikus kiegészítői is lehetnek bármelyik fürdőszobának.

A fürdőszobáknál, lévén vizes, párás helységek, fontos szempont a penészedés elkerülése. Az infrasugarak tárgy- és testfelszín-melegítő hatása miatt a falak hőmérséklete magasabb, így a falfelszíni páralecsapódás mértéke jelentősen lecsökken. Mindezeknek köszönhetően nem jön létre a penész táptalaja, így nem kell számolnunk a visszataszító zöldes, fekete foltokkal sem.