Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Karácsonynak Márki-Zay-ról: “Baszd meg, Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

Ország

Hosszú összefoglaló cikket írt a Direkt36 az ellenzéki összefogás összeomlásáról, és arról, hogy milyen volt belülről Márki-Zay-ék kampánya. A portál több mint harminc olyan emberrel beszélt, akik aktív résztvevői vagy közeli megfigyelői voltak az eseményeknek.

A cikk rámutat: mikor már nyilvánvaló volt, hogy MZP nyeri az előválasztást, és ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, tanácsadói (a régi szövetségese, Kész Zoltán által szervezett Ruff Bálint és Tóth Péter) óva intették attól, hogy hatalmi alkudozásokba kezdjen az ellenzéki pártok vezetőivel, mert szerintük így le fogják őt darálni. Közölték vele azt is, hogy szerintük nagyjából egy hete van arra, hogy átvegye a kommunikációs és tartalmi irányítást az ellenzéki összefogás felett, és ha nem teszi meg, akkor meg fog bukni.

Azt javasolták neki, hogy a választási győzelem által adott felhatalmazással élve hívja őket össze már hétfőre, és nyilvánosan tegyen eléjük egy listát a feltételeiről, például arról, hogy kik azok a levitézlettnek számító politikusok, akik nem kaphatnak vezető szerepet a kampányban. A tanácsadók azzal érveltek, hogy az előválasztási eredmény olyan nagy legitimációt ad Márki-Zay-nak, hogy lényegében bármilyen politikai kérést megfogalmazhat a pártvezetőknek, ők kénytelenek lesznek azt elfogadni.

Gyurcsány indulatosan értékelte a választási vereséget: “Márki-Zay Péter nem volt a legjobb kapitány”

A két szakember azt is javasolta Márki-Zay-nak, hogy törekedjen az előválasztási kampányban megszerzett lendület megőrzésére. Felvetették neki például azt, hogy a következő pár napban tartson Budapesten egy nagy bulit, amelyre meghívja az előválasztás lebonyolításában részt vett több ezer aktivistát. Ez egyben rákészülés is lehetett volna október 23-ára, amely a választási években jellemzően egy nagy erődemonstráció a politikai szereplők számára (a kormányoldalról például már ekkor lehetett tudni, hogy nagy erőkkel készült a Békemenet megszervezésére).

Márki-Zay ugyanakkor nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból, sőt, arrogáns hangon így szólt hozzájuk: „Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit”.

Márki-Zay a Direkt36-nak elmondta, azért nem akart a tanácsadókka semmilyen formában együttműködni, mert úgy érezte, hogy túlságosan rá akarnak telepedni a kampányára.

Jakab: “Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket”

Míg Márki-Zay az előválasztás során még az ellenzéki oldal megújítását hirdette, a győzelme után leült tárgyalni a pártokkal arról, hogy ő is szeretne magának egy frakciót az új parlamentben.

A Direkt36 négy fő pontban taglalja az ellenzék csúfos vereséget a 2022-es országgyűlési választáson. Ezek pedig a következők:

1. A nehéz szövetség

2. A főnök

3. A pártok beintenek

Január 3-án Budapest XI. kerületében, az MSZP Villányi úti irodájában gyűlt össze a hat ellenzéki párt vezetője. A találkozó célja az volt, hogy megbeszéljék az előttük tornyosuló problémákat. Ekkorra ugyanis még nem dőlt el, hogy mit kezdjenek a Márki-Zay által követelt hetedik frakcióval, emiatt pedig nem haladtak a közös választási lista összeállításával sem. Ráadásul mindezek tetejébe Márki-Zayjal is egyre rosszabb lett a viszonyuk. A miniszterelnök-jelöltet a megbeszélésre nem hívták meg, annak tényéről azonban előzetesen tájékoztatták.

A problémákat Karácsony Gergely hozta szóba, és arról kezdett el beszélni, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és „politikai bizalmatlansági spirálban vannak a pártok”. Erre Gyurcsány Ferenc indulatosan reagált az egyik résztvevő szerint:

„Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged”.

A DK elnöke arra utalt, hogy a főpolgármester visszalépése tette lehetővé az egyre inkább önjáróvá váló Márki-Zay előválasztási győzelmét. Bár mások is bekapcsolódtak a vitába, az alapvetően Gyurcsány és Karácsony között folyt. „Feriből akkor minden kijött” – mondta az egyik résztvevő arról, hogy a DK elnöke az elmúlt időszak eseményeiről keményen fogalmazva adta elő a véleményét.

4. A háború

A teljes cikk a Telexen olvasható.

Márki-Zay Péter megalapítja a civilek pártját