Fidesz-szavazók, Fidesz-szimpatizánsok

Szociológus: Nagyon vonzó ellenzéki ajánlat kell a falvak lakóinak, hogy a változásra szavazzanak

Ország

A Medián legutóbbi felmérése szerint a községekben élő biztos szavazók csaknem fele a folytatásra, azaz a Fidesz–KDNP-szövetségre voksolna, s csak 24 százalékuk választaná az egyesült ellenzéket. Erről is kérdezte a hvg360 Kovách Imre szociológust.

Kovách szerint a bizonytalanok közül sokan elégedetlenek a kormánnyal. Köztük lehetnének tartalékai az ellenzéknek, ha lenne erőteljesebb üzenete a számukra.

Talán nagyon egysíkú az a kommunikáció, amivel az ellenzék meg akarja szólítani a vidéket. Az alsóbb jövedelmi szegmensben élők nem tapasztalják a mindennapokban a korrupciót, hiszen ők nem indulnak közbeszerzéseken. Érzékelik ugyan a kiszolgáltatottságot, de néhány kirívó eset kivételével nem olyan durván, hogy ez változtatásra sarkallja őket. Megítélésem szerint a megélhetési nehézségek sokkal nyomasztóbbak számukra

– vázolta a szociológus.

Kovách Imre úgy véli, a nagyvárosihoz képest másként szerveződő és a stabilitást inkább igénylő vidéki társadalomban nagyon vonzónak kell lennie annak az alternatívának, amiért úgy érzik, megéri felborogatni a meglévő viszonyokat. Pláne hogy nyíltan, megszerveződve ki is álljanak ezért. Az érdekérvényesítésnek sem a második világháború előtt, sem utána nem ez volt az útja idehaza, főleg vidéken.Az kétségtelen, hogy a hatalom mindent megtesz azért, hogy vidéken ne is jelenhessenek meg ezek az alternatívák.

A teljes interjú a hvg360-on olvasható.