Havazás Kékestetőn

5 centiméternél is több friss hó érkezik a hegyekbe

Ország

A vasárnapra virradó éjszaka északnyugat felől csapadékrendszer érkezik – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúl északi, északnyugati határhoz közeli területein, Pest megye északi részén, illetve az Északi-középhegységben várható elsősorban havazás. Utóbbi térségben (kiemelten Nógrád megyében, illetve a Mátrában és a Bükkben) a déli órákig helyenként 5 cm-t meghaladó hóréteg is képződhet, másutt jellemzően lepel-2 cm hótakaró várható.

Havazás Kékestetőn
Havas fák Kékestetőn 2021. december 3-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Dél felé haladva a csapadék fokozatosan halmazállapotot vált, a havas eső, eső mellett a hajnali órákban néhol átmeneti, gyenge ónos esőre (jellemzően ~0,1 mm) is számítani lehet, főként az Észak-Alföldön, esetleg az Alpokalján és a Dunazug-hegyvidékben is. Napközben a déli országrészben tarthat ki legtovább a csapadék, a lehullott eső mennyisége ezeken a területeken néhol a 20 mm-t is elérheti.

Az esti óráktól – jelentős területi bizonytalanság mellett – újabb csapadékzóna érkezhet, ismételten lehet havas esőre, illetve havazásra számítani, legkisebb eséllyel az Alföld délkeleti részén.

Fotó: MTI/Komka Péter