Mengyi Roland Voldemort

Csendben kiengedhették a börtönből a korrupció miatt elítélt fideszes képviselőt

Ország

Elhagyhatta a börtönt a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Mengyi Roland – írja a 24.hu.

A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia, a 2019-ben született jogerős ítélet – súlyosítva az elsőfokú döntést – négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a kormánypárti politikusra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt. 2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

https://debreceninap.hu/orszag/2019/02/22/harom-ev-bortonre-iteltek-korrupcio-miatt-mengyi-roland-volt-fideszes-kepviselot/

A volt fideszes képviselő a kirótt négyéves büntetésből mintegy 22 hónapot töltött rács mögött. A kiszabott börtönbüntetés időtartamának a harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezen felül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük. Így összességében Mengyi esetében a négyéves büntetés éppen 22 hónapra redukálható – így nemrégiben szabadulhatott.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a lapnak azt írta, hogy a fogvatartottak minden adata „bűnügyi személyes adatnak” minősül, ezért

„a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra”.

Sikerült viszont a régi telefonszámán elérnünk magát Mengyi Rolandot, ami azt jelzi, hogy a hívás idején biztosan nem tartózkodott büntetés-végrehajtási intézetben, mert a szabályok alapján saját telefont nem használhatnak a fogvatartottak a börtönben.