Orbán: nem lehet az embereket rendőrrel kísérni oltásra

Ország

Nem lehet rendőrrel kisérni az embereket oltásra, vélekedett a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjúján a Kossuth Rádióban. Szó esett az 5.  hullám elkerüléséről, a gyerekek oltásáról, a rendvédelmi és egészségügyi dolgozók felmondási tilalmáról, a benzinár-stopról, a nyugdíjakról, és a fiatalok SZJA-mentességéről is.

Bízik benne a kormány, hogy elegendőek lesznek a szigorított intézkedések, de a járvány neheze még csak most következik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Azt világosan látjuk, hogy akik nincsenek beoltva azok életveszélyben vannak és a többiekre nézve is veszélyt jelentenek – tette hozzá a kormányfő.

Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

A szakértők egyetértenek abban, hogy a második vakcina után 4-6 hónappal az oltások védőereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele szükségessé válik. A miniszterelnök elmondta, hogy a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás jóval magasabb védettséget nyújt, mint tette azt a második.

Megjelentek a szigorító rendeletek – ezeken a helyeken kötelező a maszkviselés szombattól

Nem lehet rendőrrel kísérni az embereket oltásra

Nem lehet rendőrrel kisérni az embereket oltásra, jelentette ki a miniszterelnök, csak a belátás segít – tette hozzá. Semmi okunk nincs arra, hogy most bizalmatlanok legyünk az oltásokkal kapcsolatban.

Én magam is felvettem a harmadik oltást – jelentette ki Orbán Viktor. Mint mondta, az oltáselleneseket nem szokta ekézni. Megérti, hogy mindenkinek jogában áll a saját szabadsága alapján, saját maga dönteni az életéről, de most nem tud mást mondani, mint azt, hogy a baj oka, hogy nincs mindenki beoltva. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltja magát, szögezte le.

10 milliónyi oltásunk van, harmadszor vagy negyedszer is be tudunk oltani mindenkit.

 5-12 év közötti gyerekek oltása

Azt várják, hogy december környékén már lesz olyan orvosszakmai vélemény, ami eldönti, hogy az 5-12 év közötti gyerekeket szabad-e oltani. „Ha jó választ kapunk”, tette hozzá, akkor a szülőknek lesz lehetősége őket is beoltatni.

Felmondási tilalom

Bevezettük újra a felmondási tilalmat – olyan helyzet van, hogy be kell látni: bizonyos szakmából nem lehet távozni. A kiskunhalasi járványkórházat akkor nyitják ki, ha kelleni fog, bármelyik nap elindíthatják, ha szükség lesz rá. Orbán Viktor szerint erre nincs szükségegyelőre . Ha az ágyak elkezdenek betelni, tudják, milyen kezeléseket, műtéteket lehet elhalasztani.

A benzinár bekopogtat a lakásba

Az üzemanyagár maximalizálásával kapcsolatban elmondta, nem lehet tétlenül nézni, hogy az árak az égbe mennek, és amikor minden szakértő szerint az árak hosszú ideig magasak lesznek, akkor reagálni kell.  „A magas benzinár, ha az embernek nincs járműve, akkor is bekopogtat a lakásba”. Ha rendkívüli helyzet van, nem óvatoskodni kell, hanem beavatkozni. Ha kell, február után meghosszabbítják az árstopot, ha nem, „akkor elfelejthetjük” az egészet, mondta.

Brüsszel vért hány a rezsicsökkentéstől

A kormány hetek óta dolgozik azon, hogy a kisvállalkozókra is kiterjesszék a rezsicsökkentést, mondta Orbán. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy ezentúl ők is a csökkentett árakat fizethetik. Azok tartoznak ebbe a körbe, ahol a foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és ahol az éves árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. „A nagyok kibírják, a kicsik nem” a magas rezsiárakat, mondta erről Orbán.

„A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől… Ezt hallva elhajítják a tollaikat, nincsenek ehhez hozzászokva” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a baloldal mindig a multik oldalán áll, a kormány pedig az emberekén. Nem lehet válságokat úgy kezelni, hogy az emberekkel fizettetjük meg az árát, tette hozzá.

GDP

„Szép dolog a vagányság, de én az óvatos duhajok közé tartozom”, mondta a miniszterelnök arról, hogy 6,5-7 százalékos növekedést vár a gazdaságban.

Egyetértés van abban, hogy a 2021-es év leginkább a családokat viselte meg, így az a döntés született, hogy a többletbevételeket a családok kapják meg. Ha 5,5 százalékos növekedés lesz, akkor a családok visszakapják a befizetett adójukat. Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz. A korábban várt magasabb növekedés azért nem sikerült, mert világszinten termékhiány lépett fel – magyarázta.

Nagyobb volt a vita arról, hogy belefér-e a költségvetésbe a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége. „Megindulni, úgy, hogy az ember ne egy mamahotelben lakjon és kuncsorogjon otthon zsebpénzért …, az nem olyan egyszerű – mondta a miniszterelnök.

A 13. havi nyugdíj egy jóvátétel

„Ez nem csak arról szól, hogy több pénzük legyen, hanem arról, hogyan gondolkodunk róluk”. Orbán szerint „jóvétel” a 13. havi nyugdíj a Gyurcsány-korszak után.