Olcsó, de jó nyomtató a diákévekre

Ország

Az elmúlt években az iskolai plusz feladatok elkészítéséhez is szükségessé vált az otthoni nyomtatók használata.

A TonerPartners.hu munkatársai segítenek ebben a cikkben, hogy olyan nyomtatót válassz, ami valóban hosszú évekig kiszolgálja az igényeidet, emellett fenntartása nem kerül egy kisebb vagyonba.

Mire fogjátok használni?

Néhány alapvető kérdést muszáj végiggondolnotok, mielőtt egy készülék mellett leteszitek a voksokat. Persze az ár is fontos szempont, de ha vesztek egy olcsó nyomtatót, ami mondjuk tud színesben nyomtatni, de havonta csak egyszer használjátok, és beszárad a patron, mire szükség lenne rá, akkor olyan, mintha nem is lenne nyomtatótok.

Tehát az első tisztázandó kérdések:

  • Elég a fekete-fehér nyomtatás, vagy szükséges, hogy színes képeket, ábrákat, grafikákat is meg tudjon jeleníteni?
  • Milyen rendszerességgel fogjátok használni a nyomtatót? Naponta? Vagy csak havonta pár alkalommal?
  • Szükség van-e további funkciókra? Pl. szkennelés, fénymásolás.

A TonerPartners.hu oldalon ki tudod a fenti szempontok alapján keresni, hogy milyen nyomtatóra van szükséged, valamint a megfelelő toner is rendelkezésedre áll. 

Szükség van a színekre?

A színes nyomtatók megjelenése nem szorította le a piacról azokat, amik csak fekete-fehér nyomtatásra alkalmasak. Akik jellemzően szöveges dokumentumok nyomtatására használják a készüléket, bőven megelégednek a klasszikus típussal.

Ezek általában sokkal olcsóbbak, és a fenntartásuk is kisebb kiadással jár, pláne, ha ökológiai módon üzemelteted.

Hogy tintasugaras vagy lézernyomtatót válassz-e, azt az dönti el, hogy milyen gyakorisággal fogjátok használni. Ha szükséges színes ábrák, grafikák megjenítése, vagy fényképeket is szeretnél nyomtatni, akkor mindenképpen színes nyomtatóban kell gondolkodnod.

Itt az fogja eldönteni, hogy lézersugaras vagy tintapatronos készülék-e a testhezállóbb a számotokra, hogy milyen jellegű a színes nyomtatás. Fényképek, kiváló minőségű grafikák rendszeres nyomtatására tintasugaras készülék használata javasolt, míg diagrammok megjelenítésére a lézernyomtató is tökéletesen alkalmas.

A tintasugaras nyomtatók olcsóbbak, viszont a fenntartásuk kevésbé gazdaságos, amit tudsz ellensúlyozni kompatibilis patronok használatával. Gazdagabban tudja a színeket kiváló minőségben közvetíteni, ellenben ha nem használod gyakran, akkor hajlamos a patron a beszáradásra.

A lézernyomtatók a drágább kategóriát képviselik, viszont alacsonyabb nyomtatási költséggel tudod őket használni.

Mi másra tudod még használni?

Ma már kaphatóak olyan nyomtatók is, amik wifin keresztül is tudják fogadni a nyomtatási parancsot, illetve beépített memóriakártya-olvasóval rendelkeznek. Ezenfelül igény lehet fénymásolási funkcióra vagy szkennelésre is. A szkennelés lehet manuális, amivel csak a lap egyik oldalát tudod szkennelni, de van automatikus, két oldalas szkennelésre is lehetőség, a készülék típusától függően.