Elbukott Orbán agymenése: nem lehet népszavazást kiírni a kiskorúak nemváltó műtéteiről

Ország

Elbukott a kormány egyik népszavazási kérdése. A Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva tagadta meg azt – számolt be a TASZ.

A kormány homofób és transzfób népszavazási kezdeményezése során összesen öt kérdést tervezett népszavazásra bocsátani. Ezek mindegyikét megtámadták a Kúrián, amely elsőként arról a kérdésről döntött, ami így szól:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?

A Tasz szerint Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé.

A Kúria kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket.

A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A másik oldalról viszont a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

A népszavazási kérdés hitelesítése ellen irányuló felülvizsgálati eljárásban az I-III. rendű kérelmezőket képviseltük. A másik négy népszavazási kérdésről még várjuk a Kúria döntését, bízunk abban, hogy ezekben is a polgárok egyenlő emberi méltóságát előtérbe helyező döntés születik.

– írják.