Megtárgyalják az Országgyűlésben, hogy csökkenthetik-e egy képviselő tiszteletdíját

Ország

Az Országgyűlés ma kivételes eljárásban megtárgyalja és el is fogadhatja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szövetkezeti hitelintézetek integrációját érintő törvénymódosító javaslatát.

A Ház aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor a magyar-bolgbár baratság napjára történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A határozathozatalok ideje alatt elfogadhatják az alapvető jogok biztosának 2020-as beszámolóját, valamint Mager Andrea tárca nélküli miniszter takarékszövetkezetekről szóló indítványát.

A miniszter javaslatának indoklásában megállapította, a korábbi mintegy 120 takarékszövetkezetből 2019-ben egyetlen, országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bank jött létre Takarékbank Zrt. néven, amely alkalmas arra, hogy betöltse a vidék bankjának szerepét; e folyamat eredményeként pedig mára lebonthatóvá vált a 2013-ban törvényi szabályozással létrehozott “atipikus intézményrendszer”.

A képviselők döntenek továbbá az NMHH Médiatanácsa tajgait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint Hadházy Ákos (független) mentelmi ügyéről és Szabó Tímea (Párbeszéd) tiszteletdíjának csökkentéséről. (A képviselőt azért büntette 4 havi tiszteletdíj megvonásra Kövér László, mert egy június 15-ei ülésnapon kirakott egy molinót a teremben. A hirdetésen vörös körben a ,,FIDESZ” felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek – Debreceni Nap)

A szavazások után kilenc általános vitát bonyolítanak le. Ekkor két ellenzéki javaslat is terítékre kerül: Szabó Tímea (Párbeszéd) javaslata az országos népszavazási eljárás módosítására, valamint Volner János (független) kezdeményezése a választási törvény megváltoztatására.

Az Országgyűlés szerdán folytatja és október 25-én, hétfőn fejezi be ülését.

(MTI)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük