A Békemenet alatt sem terjed a vírus, október 23-ára feloldják a járványügyi korlátozásokat

Ország
Koronavírus

Idén ismét már előző nap elkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései, október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen mondja el beszédét – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten.Az államtitkár közölte:

miként korábban már több rendezvény – mint például az augusztus 20-i eseménysorozat vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – esetében, úgy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre, valamint a jövő héten a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi, állami, önkormányzati megemlékezésekre, temetőlátogatásokra sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Kovács szerint a járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények.

Kihagyhatatlan! Akciós a Békemenet-csomag az Orbán-webshopban

Szombaton, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a Szent Koronát. Délután fél 4-kor rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállítandó színpadnál folytatódik a megemlékezés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Az ünnepséghez csatlakozik a 14 órakor a Műegyetemtől induló Békemenet is, de az – emelte ki – nem az állami rendezvények része.

Ezzel együtt biztosítják az ünnepi rendezvények, így a Békemenet békés, biztonságos, zavartalan lebonyolítását is

– tette hozzá. A Terror Háza Múzeumnál, az Új köztemető gyászparkjában, a 300-as parcellánál és a Kossuth téren is lesznek elemei a központi rendezvényeknek. Fényfestés is lesz október 22-én és 23-án este több helyszínen, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum falain, valamint a Nagy Imre-szobornál – ismertette a részleteket az államtitkár.

Durván odateszik magukat a békemenetesek, babakocsikkal mennek az ellenzék ellen

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: az általa vezetett operatív törzs információi szerint mintegy 400-450 állami, önkormányzati, valamint a gyülekezési törvény hatálya alá eső egyéb rendezvény lesz. Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok is hirdettek meg rendezvényt október 23-ára, az operatív törzs vezetője azt mondta: nincs olyan információjuk, amely szerint bármilyen párhuzamosan tartott rendezvény megzavarná a központi programokat.