Hadházy: “Orbán fia vezette a luxusrepülőt, ami Horvátországban is leszállt?”

Ország

Bár országgyűlési képviselőként joga lenne ehhez, a Honvédelmi Minisztériumban nem engedték meg Hadházy Ákosnak, hogy a honvédségi luxusjet augusztus végi római útjáról információkat szerezzen.

Mint ismert, ezzel a géppel vitte római ̶v̶a̶k̶á̶c̶i̶ó̶r̶a̶ hivatalos útra feleségét és két gyermekét Orbán Viktor, és Hadházy oknyomozása szerint oda- és visszafelé is leszálltak Horvátországban, először Zadarban, majd Brac szigetén. Ezzel a repülővel amúgy kb. 9 millióba kerül egy ilyen út – magyarázta a független politikus. A központi kommunikáció szerint egyébként a református vallású Orbán egy katolikus konferencián vett részt az olasz fővárosban.

Ennek az útnak (illetve a horvátországi le- és felszállásnak) akar tehát Hadházy már bő másfél hónapja utánajárni, ám ahogy Facebook-posztjában írta, ismételten nem sikerült eredményt elérnie. Korábban több mint egy hónapig nem kapott időpontot az iratbetekintésre (a honédelmi miniszter és Németh Szilárd parlamenti államtitkár azt bizonygatta, hogy titok az út), majd ezt megunta és odament a Honvédelmi Minisztériumhoz, ahol közölték vele, hogy 72 órával a látogatása előtt kell jeleznie, hogy jönne. Ezt is megtette, de a megjelölt időpontban két minisztériumi dolgozó megint azzal fogadta, hogy nem adják ki az információkat:

ismét csak két cinikus tisztviselő jött le hozzám, akik közölték, hogy akkor sem mutatják meg a papírokat. Ekkor kapcsoltam be a kamerát.

A bekapcsolt kamerájú okostelefon láttán a két tisztviselő egyből azzal jön, hogy az épületben tilos felvételt készíteni, majd eltűnnek az előtérből, közben az is látható, ahogy a szolgálatot teljesítő katonai rendészek igyekeznek Hadházyt felszólítani arra, hogy tegye el a telefont és hagyja abba a kamerázást. A minisztérium előtt a képviselő tovább folytatta a videózást, ahol a katonai rendészek ismételten felszólították, hogy ezt hagyja abba, majd megkérték, hogy hagyja el a területet.

Hadházy szerint nagyon rosszfelé mutat az, a civil ellenőrzés megszűnésére, hogy a Honvédség megtagadja egy parlamenti képviselőtől az információt. Úgy vélekedett, ez is egy lépés a diktatúra felé vezető úton. Hozzátette, elég nagy ügy, ha egy miniszterelnök a honvédségi repülőn “ugrik át” a családjával egy kis római vakációra, de az ezt övező hallgatás is eléggé sokatmondó, és ezután ténynek lehet venni, hogy

Orbán a sajátjának gondolja a honvédséget és azok eszközeit is.

A teljes bejegyzés:

Később Hadházy azt írta, már csak arra tud gondolni, hogy a miniszterelnök fia vezette a repülőt, amivel papa, mama és a gyerekek (csupa szív, szeretet) átruccantak a horvát nyaralásból Rómába. Különben miért titkolná a honvédség ennyire kínosan a nyilvánvalót?

Mindenesetre amit most a honvédelmi minisztérium csinált, az egy nagyon rossz precedens. Demokráciában az országgyűlés ellenőrzi a hadsereget. Amit a HM megenged magànak, az egy újabb jele annak, hogy ez nagyon nem demokrácia

– állapította meg a független képviselő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük