vadászati világkiállítás

Misével nyitották meg a vadászati világkiállítást

Ország

A vadászok védőszentjére emlékező Szent Hubertus-misével vette kezdetét a húsznapos “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szombaton Budapesten a Hungexpón, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében.

A mise után felavatták a szarvasagancsokból készült, bőgő szarvasbikát ábrázoló Totem szobrot, amely a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja a látogatókat. A háromhetes programsorozaton 100 országból legalább egymillió látogatóra számítanak a szervezők.
A hétvége kiemelt rendezvényeként kutyás és lovasprogramokat, solymász- és íjászbemutatót, vadászkürt-bajnokságot tartanak, délutánonként pedig koncerteket szerveznek. A hétvégén a főváros mellett lesznek programok Keszthelyen, Hatvanban, Gödöllőn és Vásárosnaményban is.

vadászati világkiállítás
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek (j) szentmisét celebrál az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nyitónapja reggelén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. Szemben George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács elnöke (b), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j4) és felesége (j3), valamint Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (j2). MTI/Varga György

Mintegy ezerötszáz program várja a szombaton megnyíló és csaknem három hétig tartó “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit a Hungexpón – mondta Kovács Zoltán, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos az M1 műsorában.

A kormánybiztos a helyszínről jelentkezve elmondta: ötven kiállító és “megszámlálhatatlan” szakmai szervezet érkezik a rendezvényre. Úgy fogalmazott, hogy minden valamirevaló, vadvédelemmel, környezetvédelemmel, vadgazdálkodással, vadászattal foglalkozó szervezet jelen lesz a világkiállításon annak húsz napja alatt.

Kötelező program lett egy debreceni iskolai diákjai számára a vadászati kiállítás – állítja a DK-s Varga Zoltán

Kovács Zoltán a 75 ezer négyzetméteren megrendezett világkiállításról elmondta azt is, nyolc csarnokból hatban állandó, míg további kettőben kereskedelemi kiállítások lesznek. Az állandó kiállítások betekintést nyújtanak a magyar történelembe, a különböző helyi élőhelyekre és állatfajokra. Kiemelte, hogy a világkiállításon felépült egy egymillió literes akvárium is, amelybe magyar halfajokat – köztük vizát – telepítettek.

Közölte azt is, hogy a trófeaszemlén – mintegy ötezer négyzetméteren – több ezer trófeát mutatnak be. Fegyverbemutatót is tartanak, és meg lehet ismerni a hagyományos vadászati módszereket is.

Kitért arra is, az egyik legfontosabb helyszínen, a 20 ezer négyzetméteres “nemzetközi csarnokban” vonultatják fel a külföldi kiállítókat. Összességében mintegy száz országból érkeznek részvevők – tette hozzá Kovács Zoltán, jelezve, hogy a kiállítások mellett lesz hat nemzetközi konferencia és találkozó.

A kormánybiztos megemlítette, hogy a világkiállítás húsz napja alatt több mint ötszáz vidéki esemény is kapcsolódik a fővárosi programokhoz.

Kovács a kiállítás ellen molinóval tiltakozó Greenpeace aktivistáit elvtársoknak nevezte.