Így töltögette ki automatikusan egy algoritmus a “nemzeti konzultációt”

Ország

Tomanovics Gergely a Youtube-csatornáján indította el azt az élő videót, melyben azt látni, hogy egy algoritmus ész nélkül töltögeti ki a nemzeti konzultációkat. Az élő közvetítés 12 óráig ment, az oldalán sarkán futó ablak alapján ez idő alatt több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus – szúrta ki a 444.hu.

Az online nemzeti konzultációk korábbi verzióinál is felmerült már, hogy akárhányszor ki lehet őket tölteni, ami pedig visszaélésre adhat okot. A kormány eddig nem volt hajlandó elismerni ezt.

Az algoritmus a leírás szerint teljesen véletlenszerűen válaszol a kérdésekre. A YouTube-oldalán Tomanovics linkel egy blogposztot is, melyben amellett érvelnek, hogy ez a fajta tevékenység nem számít bűncselekménynek, mert a konzultáció kitöltése nem meríti ki a jogszabályokban felsorolt tényezők egyikét sem.

Mindezek nyomán hétfő délelőtt Tomanovics azt írta ki az oldalára, hogy rájöttek a trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet. Emiatt úgy tűnik, egyelőre véget vetettek a bulinak, de azt írja, próbálkozik majd még.