Meghalt 48 beteg, 647-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Ország
Koronavírus

Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 647 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 4 969 321 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 967 350-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 801 672-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 475-re, a gyógyultaké 665 552-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 106 645-re csökkent. Kórházban 1500 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 183-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 15 585-en vannak, a mintavételek száma 5 720 398-ra nőtt.

A portálon közölték: az oltásoknak köszönhetően “letörtük a járvány harmadik hullámát”, az 5 millió beoltott elérését követő napon életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Az erről szóló rendeletet pénteken kihirdették.

A magyarok több mint 50 százaléka már védett, az átoltottság egész Európában Magyarországon a második legmagasabb. Magyarország járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb, mint a szomszédaink vagy bármelyik nyugat-európai ország. A fokozatosság azonban továbbra is indokolt, ezért maradnak olyan korlátozások, amelyek alól csak a beoltottak, a védettek kapnak felmentést – írták.
Kiemelték: ötmillió beoltott után vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős létesítmények este 11 órás zárási kötelezettsége is.

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni- és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak étterembe, moziba, ha van védettségi igazolványuk.
Hangsúlyozták: továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedésben vagy üzletekben.

Lakodalomban legfeljebb 200-an, más, akár zenés-táncos családi vagy magánrendezvényen 50-en vehetnek részt. Vendéglátóhelyeken az azokra vonatkozó szabályok érvényesek. Ha biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor nem védettek is részt vehetnek a programon, és nem kötelező maszkot viselniük. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, is, de a védettségi igazolás nélküliek kötelesek a helyszínt a rendezvény után elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnának ott. A védelmi intézkedések betartásáról a szervező vagy az üzemeltető köteles gondoskodni.

A házasságkötési szertartás – a lakodalom kivételével – és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik majd a korlátozás alá. Házasságkötésnél külső – azaz nem hivatali vagy vallási – helyszínen a lakodalom rendelkezései irányadóak. Az egyházi szertartások szabályait az egyházak határozhatják meg.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. Szabadban 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.

A zenés-táncos rendezvényeket – előadó-művészeti ültetett kulturális program kivételével – csak védettek látogathatják. Ezeken beoltatlan ember is foglalkoztatható, de ha nem fellépő, végig köteles maszkot viselni.

Az 500-asnál nagyobb szabadtéri sportfesztiválon versenyzőként a nem védett, de versenyszerűen sportoló résztvevők is szerepelhetnek.
Az 500 személyesnél kisebb egyéb, szabadtéri rendezvényeken – beleértve a gyűléseket is – nem védettek is részt vehetnek. Ha 500-nál többen vannak jelen, csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak vehetnek részt rajta. Zárt térben csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak lehetnek jelen a programokon. A foglalkoztatottak – a fellépők kivételével – ha nem igazolják védettségüket, kötelesek maszkot használni. A spontán gyűlés tilos – írták.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon, ahol Sinopharm-, valamint a készlet erejéig Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltás foglalható.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy androidos és iOS-es mobiltelefonokra is ingyenesen letölthető az a még tesztüzemmódban működő alkalmazás, amely igazolja az oltás tényét, és ezzel kiválthatja a védettségi igazolványt. Ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató a védettségi igazolvány felmutatása helyett akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Az ezzel kapcsolatos esetleges problémát az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Az oltás rögzítésének ténye a www.eeszt.gov.hu honlapon keresztül ellenőrizhető.

Kérik, hogy az oltásra az előre egyeztetett időpontra mindenki pontosan érkezzen, és ha teheti, nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 230) és Pest megyében (111 105) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 967), Győr-Moson-Sopron (44 167) és Hajdú-Bihar megye (42 354). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 624).