Kabaré a parlamentben: Jakab Péter olyat mondott, hogy Kövér László fenyegetőzni kezdett

Ország

A kormánypártok teljesítményéről és a járvány elleni védekezésről is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt.


MSZP: elégtelen a kormánypártok teljesítménye

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy bár elégtelen a kormánypártok eddigi teljesítménye, továbbra is csak a saját érdekeiket követik. A gazdasági bizottság legutóbbi ülésén a kormánypárti képviselők megszavazták az önkormányzati bérlakásrendszert érintő javaslatot, de elutasították a szocialistáknak egy az alacsony fizetések felzárkóztatásáról szóló kezdeményezését, pedig az a magyarok egy széles körének kedvezett volna – vélekedett.

Közölte: a kormánypártok élősködő politikát folytatnak 11 éve minden területen, ezért kormányváltás és korszakváltás kell.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, a képviselő pártjának nagy tapasztalata van a bukásban, már voltak kormányon, megmutatták, hogyan kormányoznak. Az pedig nem szólt másról, mint az saját érdekeik figyelembe vételéről és az emberek érdekeinek figyelmen kívül hagyásáról – fogalmazott.

Kiemelte: a kormány legfőbb prioritása, hogy minél több magyarnak legyen elérhető a saját lakhatás. A szocialisták kormányzása idején a munkanélküliség csúcson volt, ezzel szemben a mostani kormány célja, hogy minden magyar, aki dolgozni akar, dolgozhasson is – közölte. Hozzátette: a bérek esetében is jelentős előrelépést értek el.

Az államtitkár azt mondta a képviselőnek: önök leépítették az egészségügyet, mi fejlesztjük.

Jobbik: nem kezelte sikeresen a válságot a kormány

Jakab Péter (Jobbik) közölte: a külügyminiszter szerint egész Európában Magyarország kezelte a legsikeresebben a válságot. A képviselő felvetette: valóban siker-e, hogy 30 ezer ember meghalt a járványban, csaknem félmillió embernek nincs munkája, elüldöztek egészségügyi dolgozókat és nem támogatták a munkavállalókat.

Kövér László házelnök megvonta a szót a képviselőtől, miután felszólalásában ficsúroknak nevezte a kormánypárti képviselőket. A házelnök közölte: Jakab Péter sértegette képviselőtársait, és “ennek is meglesz a következménye”.

KDNP: Magyarország sikeresen megvívta a harcot a járvány ellen

Vejkey Imre (KDNP) hangsúlyozta: Magyarország sikeresen megvívta a harcot a koronavírusjárvány ellen, nemzetközi elemzések szerint az ország egyike a legsikersebben védekező országoknak egészségügyi és gazdasági szempontból is. A kormány intézkedéseivel eredményesen mérsékelte a válság káros következményeit – vélekedett.

Úgy látja azonban, az ellenzék a tényekkel szemben megpróbálja befolyásolni az embereket, és ha baj van, a baloldalra nem lehet számítani.
Közölte: a járványügyi adatok egyre kedvezőbbek, jól halad az oltás, a védekezés eredményes, de a járvány még nem ért véget, és továbbra is fontos betartani a szabályokat, valamint felvenni az oltást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában kifejtette: köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat. Az átoltottság tekintetében rendkívül jól áll az ország, jobban halad az oltás, mint más, gazdagabb országokban – mondta. Hozzátette: Magyarországon 47,1 százalékos az átoltottság, ami jobb arány, mint az Egyesült Államokban.

Megjegyezte: az ellenzék nem segíti a védekezést, sőt álhíreket terjeszt, így óriási veszélyt jelent a járvány elleni védekezésre a baloldal politizálása.

Fidesz: megbukott a baloldal oltásellenes kampánya

A baloldal oltásellenes kampányának bukásáról beszélt Selmeczi Gabriella (Fidesz), aki azt hangoztatta, Magyarországon kiemelkedően magas az átoltottság, folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, már oltják a fiatalokat, mindehhez pedig az kellett, hogy elegendő, hatékony és biztonságos vakcinát szerezzen be a kormány.

Hozzátette: a baloldal a járvány kitörése óta folyamatosan támadta a kormányt, annak egyes szerveit és azok intézkedéseit, mivel “minél rosszabb az országnak, minél rosszabb a magyaroknak, nekik annál jobb”.
Minden erejükkel igyekeznek bizalmatlanságot, mi több, gyűlöletet kelteni a magyar társadalomban – fogalmazott, a baloldal talán legsúlyosabb bűneként említve, hogy január óta az oltás ellen igyekszik hangolni a társadalmat.
Selmeczi Gabriella kiemelte: nem a vakcinától kell félni, hanem a vírustól, amely ellen véd az oltás.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára válaszában kiemelte: a vírus még köztünk van, a védekezést folytatni kell, az pedig kezdettől fogva tudható volt, hogy az oltás a járvány elleni egyetlen fegyver.

Mi azt mondtuk, hogy nem fontos az, hogy egy vakcina honnan jön, hanem hogy hatásos legyen és biztonságos – tette hozzá.
Hangsúlyozta, a lakosság 47 százaléka kapta meg az első oltását, míg az uniós átlag 30 százalék körül van, a második dózisban az emberek 27,5, míg Németországban 10-11 százaléka részesült.

Azzal, hogy nekünk keleti vakcinánk is van, másfél-két hónapot nyertünk – mondta a korlátozások enyhítéséről szólva az államtitkár.
Arról beszélt: van egy összefogás a védekezésben a magyar emberek és a kormány között, de ebből a baloldal önént kimaradt, mert azt mondták, hogy ez számukra nem fontos, ezzel pedig ismét megbuktak.

(MTI)