Zacskóból fizették ki a jelölteket Seres Mária kamupártjában

Ország

Négyrészes dokumentumfilmet, tényfeltáró anyagot készített a Partizán Youtube-csatorna: felerészben a kamupártok leglátványosabb figuráiról, Seres Máriáról és Stekler Ottóról, illetve a hozzájuk köthető pártokról, emberekről, visszaélésekről, csalásokról, felerészben pedig a magyar-ukrán határmenti voksturizmusról – vette észre a Telex.

A filmből kiderül, hogy valójában már a ’90-es évek óta jól keres egy nyíregyházi kör abból, hogy kamupártokat hoznak létre, több milliós állami támogatást behúzva ezzel. Anyagilag Seresék a legsikeresebb vállalkozása a 2014-es SMS párt volt.

A kamupártok nagy hasznot hajtottak a Fidesznek azzal, hogy segítettek elaprózni az ellenzéki szavazatokat, hatalomra segítsék Orbánékat, és nem mellesleg milliárdos összeget húzzanak ki az adófizetők zsebéből. Ráadásul számonkérni sem igazán lehet ezeket a csalókat.

A pártok sávos rendszerben az egyéni jelöltek után is kaptak pénzt kampányra, és az országos listára is. Utóbbi pénz szabad felhasználású, míg az egyéni jelöltekre érkező pénz egy kincstári kártyára érkezik, amit már nem lehet akármire költeni, ráadásul 2%-os eredmény alatt vissza kell fizetni. Épp ezért az ilyen pártoknál többségében le is mondanak erről a pénzről a jelöltek a párt javára.

A filmben megszólaló volt jelöltek el is mesélik, hogy Seresék kifejezetten hangsúlyozták is nekik, hogy ezzel probléma lehet, ha vissza kell fizetniük, nagyon nehéz elszámolni vele. 59-en le is mondtak a kártyáról, csak 8-an kérték és vállalták. Akik lemondtak a pénzről – egymillió forint – a párt javára, azoknak azt mondták, a párt majd finanszírozza a kampányukat. Ami végül úgy nézett ki, hogy három hete tartott már a kampány, amikor behívták őket egy irodába, ahol

sparos papírzacskóból kaptak 500 ezer forint készpénzt,

és rögtön ott meg is mondták, kitől kell kérni a plakátok, szórólapok legyártását, megvolt, hogy melyik nyomda csinálja, annak ki kellett fizetni, de papírozást, számlákat nem nagyon látott senki.

További részletek >>