Tényleg kell majd harmadik oltás is? Így látja Merkely Béla

Ország
Koronavírus

Merkely Béla szerint Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, azonban az emberek nem akarják beadatni.

A híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére a szakember leszögezte:

ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.

A Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzetnek adott interjújában hangsúlyozta:

tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz.

A Pfizer és a Moderna egy új, úgynevezett hírvivő RNS- (mRNS) alapú oltóanyag,  a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Janssen esetében nem fertőző, különböző adenovírusba beleteszik a tüskefehérjének az információját, a szervezet pedig ez ellen a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot.

Ezeket nem lehet összehasonlítani a vírus teljes elölt változatát tartalmazó Sinopharm-vakcinával, a kínai oltóanyagban nemcsak a tüskefehérje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

Kiemelte, a kínai vakcinának a legenyhébb az oltási reakciója, és mivel teljes elölt vírust tartalmaz, a vírus fehérjének teljes spektrumában véd. A különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást.

Ennek ellenére több háziorvosi praxis arról számolt be, hogy tízből csak egy ember fogadja el a Sinopharmot, de van olyan praxis ahol 50 emberből senki sem.

A négymillió beoltottig 300 ezer embernek kellett volna elfogadnia a kínai vakcinát a ahhoz, hogy meglegyen a 4 millió beoltott, ez nem történt meg, csak úgy hogy százezer adag Pfizer-t dobott be a kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük