Biztonsági őrökből verbuválódott banda akart bejutni a Dunaferrhez, rendőrök lepték el a város utcáit

Ország

Komoly, a ’90-es évek maffiavilágát idéző incidens történt Dunaújvárosban péntek este. A helyi hírportál beszámolója szerint egy körülbelül 100 fős, őrző-védőkből álló csoport akart bejutni a vasgyár területére.

A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot, hangsúlyozta a polgármester:

A történtek ellenére a vasgyár esti műszakváltása rendben zajlott. Én is szeretnék mindenkit megnyugtatni: a rendőrség továbbra is biztosítja a rendet Dunaújváros utcáin. A helyszínen követtem az eseményeket, és egyeztettem az érintett felekkel

– közölte Facebook-oldalán Pintér Tamás.

ℹ️ Egy körülbelül 100 fős, security-kabátos csoport kívánt bemenni a Dunaferr területére péntek este. A rendőrség…

Közzétette: Pintér Tamás – 2021. április 16., péntek

Az események mögött a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája állhat.

A rendőrség közleménye:

2021. április 16-án este információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”, ezért igazoltattak és járműveket ellenőriztek. Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz miatt intézkedtek is, de nem követett el senki bűncselekményt.

Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreált, a városban nyugalom van.

A vállalat az alábbi közleményt jelentette meg honlapján:

Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a DUNAFERR-t az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör

Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint, toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.

A DUNAFERR szeretné megköszönni a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, a dolgozókat és a DUNAFERR-t ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól. Hatalmas köszönettel tartozunk minden egyes kollégánknak, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben is és jelenleg is biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a DUNAFERR fennmaradásának kulcsa, mert az ún. folyékony termelési fázis nem állhat le egyetlen pillanatra sem.

A vállalatvezetés hálás azért a rengeteg támogatásért és támogató üzenetért, amely a DUNAFERR dolgozóitól és Dunaújváros lakosságától érkezik folyamatosan.

A támadás ellenére zavartalan a termelés

A DUNAFERR információja szerint gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását. A támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is.

Az ukrán módszereket nem engedik Magyarországon

A Vasmű vezetése korábban már nem hivatalos csatornákon keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekre építve foglalt el gyárakat. A DUNAFERR átvételén dolgozók között van Tatjana Taruta, akinek apja az ukrán sajtóban „üzleti sorozatgyilkosnak” is nevezett Sergey Taruta. Taruta és lánya a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között vett át és foglalt el. Az ukrán sajtó „portyázás”-nak minősíti az ehhez hasonló eseteket, amelyek során okirat hamisításokkal, erőszakkal és megfélemlítéssel sikerült különböző gyárakat átvenniük Ukrajnában. Ma nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a módszerek Magyarországon nem működnek, azokat a hatóságok nem tűrik el. Az Európai Unióban nem lehet erővel, erőszakkal, zsoldosokkal elfoglalni egy vállalatot.
(Az említett ukrajnai esetekről többek között ezekben a hírekben is beszámolt a helyi média:
http://www.ukrrudprom.ua/news/Seriyniy_bizneskiller_Sergey_Taruta_gotovitsya_pologit_ocheredno.html;
http://www.ukrrudprom.ua/news/Kolichestvo_reyderskih_zahvatov_v_Ukraine_previsilo_proshlogodnie_pokazateli.html)

A DUNAFERR a továbbiakban is minden szükséges jogi és biztonsági lépést meg fog tenni együttműködve a hatóságokkal, hogy ne válhasson egy minden jogi alapot nélkülöző csaló hálózat áldozatává az ország legnagyobb iparvállalata.

A Vasmű vezetése együttműködve a hivatalos szervekkel jelenleg is tájékozódik a kialakult helyzet kapcsán.

Fotó: dunaujvaros.com