Lázár: Orbán Viktor örök

Ország

Az Mfor.hu-nak adott nagyinterjút Lázár János egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi kormánybiztos.

A beszélgetésből kiderült, Lázár szerint 2004 óta a magyar agrárbiznisz folyamatosan zsugorodik, miközben nő a Földön élő emberek száma és – ezzel párhuzamosan – az élelmiszer iránti igény. A szlovákok és a lengyelek abszolút nyertesei voltak az uniós csatlakozásnak az agrárium területén, az elmúlt tíz évben leköröztek minket. Most jött el a pillanat, hogy fordítsunk ezen a folyamaton.

Úgy véli,

a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, „azokhoz a százezrekhez, akik úgy érzik, a fejlesztéspolitika több köréből is kimaradtak az elmúlt évtizedekben.”

Érdekesen vélekedik Mészáros gyarapodásáról is. gyarapodása is szóba került. Lázár úgy látja, amit a kérdező„Mészáros-birodalomnak nevez, azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle.” Szerinte ez az egyik káros mellékhatása a félbehagyott rendszerváltásnak, most pedig az a nemzetstratégiai cél, hogy ‘nemzeti kézben komoly erőforrások legyenek’.

A Mészáros-cégcsoporthoz hasonló vállalkozásból kellene még legalább egy tucatnyi

– szögezte le a politikus.

Az új agrár-csúcsegyetem, illetve a Csányi Sándorral alakuló szakmai partnersége kapcsán Lázár János arról beszélt, hogy mindketten szuverén egyéniségek, stratégiai szövetségük „az élelmiszeripar, agrárium, kutatás-fejlesztés modernizációja érdekében jött létre”.

Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot”, ő volt a házasságközvetítő, annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren.

Arra a felvetésre, hogy sokat segíthet Csányi Sándor pártfogása megtalálni Lázár János helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban, a kormánybiztos úgy reagált:

Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük