Orbán: csak írásbeli érettségi lesz idén, május 10-ig nem nyitnak ki a középiskolák

Ország

Orbán Viktor ismét beült a szokásos péntek reggeli interjúra a Kossuth Rádióba.

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy mikor tart majd ott Magyaroszág, ahol a britek, akiknél az élet lassan visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ezzel kapcsolatban Orbán elmondta:

Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus, más a tűzereje, fogalmazott a minszterelnök. Ezt a vírust meg kell semmisíteni, az izolálás, az elzárkózás csak lassítani tudja a terjedését, de megsemmisíteni csak az oltással lehet.

Arra a kérdésre, hogy mikor jutunk el oda, ahol most a britek vannak azt válaszolta: Ha elég ember be lesz oltva.

A tegnapi napon a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót. 2 millió 700 ezer fölött van az oltottak száma, május elején elérjük a 4 millió beoltottat.

Értettségi

a miniszterelnök bejelentette, hogy a tavalyihoz hasonlóan csak írásbeli lesz, a középiskolák pedig ennek lezárultát követően, azaz május 10-e után fognak kinyitni.

Oltási ütem

Orbán ismertette a következő hetekre vonatkozó oltási ütemet is.

  • jelenleg 2,7 millió beoltottnál járunk;
  • május elején ez 4 millió lesz;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra;
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Kevés a regisztrált, jönnek az ismert emberek oltást reklámozni

Orbán attól tart, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. Jelenleg 4 millióan regisztráltak, ami kevés, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében.

Erre lesznek jók az oltási igazolványok

Orbán szerint nemsokára értelmet nyernek a védettségi igazolványok, 4 millió beoltott felett már lehet majd menni koncertekre, szállodába, társas eseményekre. A miniszterelnök szerint közel vagyunk ehhez. A június közepén kezdődő futball Európa-bajnoksághoz is közel van. A védettségi igazolvánnyal lehet majd kimenni a meccsekre.

Petry Zsolt ügye

Petry Zsolt, a Hertha-kapusedző eltanácsolásáról a kormányfő azt mondta:  ez ingoványos talaj, nem minősítem Németországot, elég baj az, hogy Németország minősítget bennünket. Mindannyian Petry Zsolttal vagyunk, tette hozzá.

Gulácsi Péter és a szivárványcsaládok mellett kiálló nyilatkozata is szóba került. A válogatott sportolóinkra nem egyszerűen sportolóként tekintünk, hanem mint a lányainkra és a fiainkra. „Minden ilyen vita megbontja az egységet, ilyenkor egy feladat van, újra kell teremteni az egységet. Van egy szövetségi kapitányunk és egy csapatkapitányunk, nekik kell ezt helyreállítani.” – mondta Orbán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.