Bilincsben vitték el Nagy János helyettes államtitkárt

Ország

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak az Agrárminisztériumban; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését szerdán kezdeményezi a miniszter – tudatta a szaktárca az MTI-vel szerda este.

A közlemény szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János.

Nagy István agrárminiszter szerdai nappal kezdeményezi a helyettes államtitkár felmentését tisztsége alól. A minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját – írták a közleményben.

A központi közlemény nem említi, de a Magyar Hang szerint Nagy Jánost bilincsben vitték el.

A lap összefoglalója szerint nyáron egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó

jogtalan előnyt ajánlott, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő a hivatali pozíciójával segítsen a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több 100 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.

Az ügyészség mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte az őrizetüket, és indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

(MTI, Magyar Hang)