Müller Cecília

Müller Cecília: fokozatosan készülünk szigorítani a szabályokat

Ország
Koronavírus

A kórházakban intenzíven zajlik a munka – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. A járvány első hullámában az idősek voltak érintettek, a második elején a fiatalok, most pedig inkább a középkorúak – közölték a sajtótájékoztatón.

“A járványgörbe ellaposítására akkor van esély, ha mindenki betartja a járványügyi intézkedéseket. Kerülni kell a felesleges kontaktusok számát a következő időszakban”- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Hozzátette:

Fokozatosan kényszerülnek szigorítani a szabályokat, de a lényeg marad: a maszkviselés, a kézmosás, a távolságtartás és a felületek fertőtlenítése.

Brutális rekord: 63 halottja volt a járványnak hétfőn Magyarországon

Müller Cecília felhívta a tömegrendezvényeken résztvevők figyelmét, hogy tartsák be a szabályokat: külön szólt a múlt pénteken szigorított maszkviselési szabályokról.

Az iskolákban folyik a fertőtlenítő takarítás, ahol korábban volt fertőzés, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportja is dolgozik.

Müller Cecília azt ígérte, mindenki meg fogja kapni a megfelelő kórházi ellátást. Azt kérte, hogy

ettől függetlenül mindenki igyekezzen csökkenteni a kontaktusok számát, és ne vegyen részt olyan rendezvényen, amin nem muszáj.

Koronavírus – a kórházból üzent egy fideszes polgármester, súlyos állapotban van

Az országos tisztifőorvos ismertette: míg a 34. héten a 20-29 éves korosztályból került ki a fertőzöttek 39 százaléka, a 43. hétre 12 százalékra csökkent az arányuk. Az arányok tehát eltolódtak, míg a második hullám kezdetén a fiatalabb korosztály, mostanra a középkorúak, illetve az idősebbek a leginkább érintettek.

Azt is mondta: a 43. héten már az összes fertőzött 20 és fél százaléka, vagyis minden ötödik fertőzött a 40-49 év közötti korosztályból került ki, a fertőzöttek közel 15 százaléka 65 feletti, közel 5 százalékuk pedig 15 éven aluli.
Müller Cecília szólt arról: a pozitív esetek körülbelül 20 százalékát a főváros területén azonosították, magas továbbá a pozitivitási arány Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A legkevesebb fertőzöttet a 43. héten is Tolna megyében diagnosztizálták.

Hozzátette: Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében megugrott, egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma. Megjegyezte: Somogy megye az egyetlen, ahol a 43. héten kevesebb fertőzöttet azonosítottak, mint a 42. héten.

Kérdésre szólt arról is: egyetlen adat sincs arról, hogy a várandós édesanya fertőzöttsége károsította volna a magzatot, ezért a várandós, illetve szoptatós kismamák elég, ha a mindenki másra is vonatkozó higiénés szabályokat betartják. Ugyanakkor szoptatás közben is fontos a maszkviselés, valamint a rendszeres kézfertőtlenítés, amennyiben pedig tejpótlásra van szükség, a cumisüveg fertőtlenítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük