Veres András megyéspüspök

A püspöki kar vezetője szerint “súlyos bűn” a lombikprogram, le kellene állítani

Ország

Be kellene szerinte szüntetni a lombikprogramot, mert az súlyos bűn – jelentette ki Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A győri megyéspüspök így fogalmazott:

Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.

Országos felháborodás a lombikellenes pap kijelentései miatt – megszólalt Novák Katalin

Veres az abortusszal kapcsolatban arról beszélt, hogy lehetővé kell tenni, hogy az orvosok lelkiismereti okokból elutasíthassák egy ilyen beavatkozás elvégzését. Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy ne az abortusz legyen az egyetlen alternatíva az anyák számára, akik nem kapnak kellő segítséget.

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül

Sajnálja, hogy egyre kevesebb a templomba járó, a templomok bezárást pedig egyáltalán nem támogatja.

Semmi körülmények között nem szeretnénk a templomokat bezárni, ezt tavasszal sem tettük. Sőt, lebeszélni sem szeretnénk senkit arról, hogy templomba, közösségi liturgiákra menjen. Látjuk azt utólag, hogy a korábban templomba járók tíz százaléka mostanra tartósan távol maradt, és ez fájdalommal tölt el bennünket

– nyilatkozta Veres.