Virológus: a következő hetekben nagyon meg fog emelkedni a halálozás Magyarországon

Ország
Koronavírus

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen azt mondta: Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban.

Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni

– többek között erről beszélt Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen, melyről a 444 számolt be.

Hozzátette:

A napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és 80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről

Jakab elmondta azt is, hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és senki ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van, mert ez nem igaz.

A pécsi virológusok már múlt héten is a floridai példára hívták fel a figyelmet, ahol eleinte főleg a fiatalok körében terjedt a vírus, de 4-5 hét alatt továbbadták az idősebb korosztálynak, és újabb 2-4 héttel később a halálozási számok is emelkedtek.

El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság

– mondta Jakab.

A virológus a vakcinával kapcsolatban abban bízik, hogy az év végére meglesznek a nemrég egy időre leállított oxfordi projekt első eredményei, és talán a jövő év első felében megkezdődhet a tömeggyártás és az oltás is.

Jakab „fehérköpenyes sarlatánoknak” nevezte azokat az álszakértőket, akik „hamis tanokat hangoztatnak a közösségi oldalakon.

Meg merem kockáztatni, hogy nagyobb kárt okoznak jelen pillanatban az országban, mint maga a vírus

– fogalmazott.

Szerinte nem szabad teret adni ezeknek az embereknek azzal, hogy vitatkozunk velük, mert akkor „foglalkozunk ezzel a kérdéssel, és ezeknek a kérdéseknek nincs helye.

Magyarországon járvány van, tudomásul kell venni

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, aki egyben az Emberi Erőforrások miniszterének tanácsadója a Spirit FM Spirit Show műsorában arról beszélt, hogy

akkor fog megszűnni ez a járvány, ha a környező országokból is eltűnik, tehát ha a keresztfertőzések megszűnnek.

Kollár az ATV beszámolója szerint azt is megjegyezte, hogy a napi több száz esetszám a közeljövőben nem fog csökkenni. Ugyanakkor most azon a véleményen van, hogy hosszú távon ez az augusztus végi robbanás szerű fertőzés szám növekedés az ismételt korlátozó intézkedések hatására csökkenni fog.

Most kifejezetten fontosnak tartja a maszkviselés mellett a távolságtartás betartását, kerülve a fizikai érintkezéseket.

Azt reméli, hogy ha ez a hullám most lefut, akkor szeptember vége, október elejére bizonyos szintre csökkenni fog a fertőzések száma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.