Ellenzék: négy év alatt európai szintre kell emelni az egészségügyi kiadásokat

Ország

Négy év alatt az európai átlag szintjére kell emelni az egészségügyi közkiadások GDP-arányos részesedését – közölte az ellenzéki együttműködés (Elegy) egészségügyi szakbizottsága vasárnap az MTI-vel.

Az ellenzéki pártok szakértőit és civil szakembereket tömörítő testület közleményében azt sürgette, hogy az egészségügy finanszírozásában ne a “maradványelv” érvényesüljön, hanem az egészségügyi költségvetés a GDP mértékében legyen meghatározva.

A jövőben a lakossági kiadások arányát le kell szorítani, és a közkiadások mértékét emelni kell – tették hozzá.
Az ellenzéki tömörülés tagjai aláhúzták, hogy megfelelő munkakörülményekkel és főleg a tisztességes bérezés megteremtésével kell megállítani az orvosok és ápolók külföldre “menekülését”. Az egylépcsős béremelés után pedig garantálni kell, hogy az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére minimum öt éven át az átlagos bérnövekedést meghaladó módon emelkedjen – olvasható a közleményben.

Kiemelték, elvárható, hogy az állam a színvonalas és mindenki számára egyformán elérhető egészségügyi alapellátás megteremtését és fenntartását elsőrendű feladatának tartsa, és ennek megfelelően az a mindenkori költségvetésben külön soron jelenjen meg.

Szakmai konszenzus van abban, hogy az egészségügyi szakhatósági rendszer önállóságát vissza kell adni, és annak háttérintézményeit újra kell szervezni – közölte az ellenzéki szakbizottság.

Kitértek továbbá arra is, hogy prevenciós programokat kell indítani: törekedni kell az egészséges környezet biztosítására, minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni szűrővizsgálatokat, és el kell érni, hogy mindenki számára biztosítható legyen az egészséges életmód és táplálkozás.

A közlemény aláírói között a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd képviselői is megtalálhatóak.