Szabálytalanságokat tárt fel a számvevőszék a mérnöki és az építész kamaráknál

Ország

Nem működött szabályszerűen a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Építész Kamara 2015-2018. között – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a két köztestület külön-külön végzett ellenőrzése során.

A számvevőszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a Magyar Mérnöki Kamara nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti beszámoló készítési kötelezettségének, ezzel pedig nem biztosította a gazdálkodás átláthatóságát.

Kiemelték, hogy a mérnöki területi kamarák számviteli politikával és számlarenddel nem rendelkeztek, a területi szervezeteknél a tagdíjkövetelések nyilvántartása a 2015-2018. közötti időszakban nem volt szabályszerű, és nem intézkedtek az egy évet meghaladó tagdíjak beszedéséről.

A számvevőszék közölte, hogy az engedélyezéshez kötött tevékenység folytatásának feltételeként előírt kamarai tagságot igazoló névjegyzék nem volt megbízható, ezáltal a jogszabályi jogosultságnak megfelelő mérnöki feladatellátás nem igazolt.

A mérnöki területi kamaráknál a költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartása nem volt szabályszerű, nem vezettek a felhasználásról elkülönített nyilvántartást – állapította meg az Állami Számvevőszék.

Az építész területi kamarák sem gondoskodtak a tagdíjak szabályszerű nyilvántartásáról, a tagdíjkövetelések folyamatos nyilvántartása nem volt biztosított. Mindennek következtében a szakmagyakorlást végző kamarai tagok nyilvántartása nem volt megbízható, így nem bizonyított az építészeti tevékenységet végzők jogszabályi előírásnak megfelelő működése – írja az Állami Számvevőszék.

Az építész kamaránál a költségvetési támogatások nyilvántartása és a támogató felé történő elszámolás szabályszerű volt.

Az Állami Számvevőszék a Magyar Mérnöki Kamara országos szervezete elnökének, valamint területi szervezetei elnökeinek összesen 30, míg a Magyar Építész Kamara országos szervezete elnökének, valamint területi szervezetei elnökeinek összesen 22 javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.