Áder: jól kezeltük a járványt

Ország

Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.

A köztársasági elnök előzőleg négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó szlovén kollégájával, Borut Pahorral a Sándor-palotában.

Áder János a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni hatékony fellépésben a gyors, időben meghozott intézkedéseknek mindkét országban döntő jelentőségük volt.

“Beszéltünk arról, hogy a járványnak milyen gazdasági következményei vannak a két országban, illetve milyen lépések megtételét tervezzük külön-külön, és az EU tagjaként is, hogy a káros következményeket minél hamarabb le tudjuk küzdeni” – jegyezte meg a magyar államfő.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a két ország között teljesen szabad a közlekedés, a magyarok mehetnek Szlovéniába és viszont. Hozzátette: az élet visszaállt a régi kerékvágásba Magyarországon, az emberek nem félnek, és ugyanúgy vesznek igénybe szolgáltatásokat, mint a válságot megelőzően.

“Egyetértés volt közöttünk abban is, hogy Európa külső határainak megvédése kiemelt fontosságú, csakúgy, mint az illegális migráció megállítása” – szögezte le Áder János.

Mint elhangzott, a két ország kapcsolatai, illetve a két államfő személyes viszonya egyaránt nagyon jó, ezt támasztja alá az a számos találkozó, amelyet az elmúlt években folytattak kétoldalú szinten, illetve nemzetközi fórumok keretében. A felek felvetették, milyen irányban lenne érdemes folytatni az eddigi sikeres regionális gazdasági és fejlesztési együttműködést, illetve javítani a határtérség nagyobb településeinek infrastrukturális összeköttetését, a kapcsolattartást.

“Elkötelezettek vagyunk a természeti értékeink megóvása mellett. A végéhez közeledik a Mura-Dráva-Duna-bioszférarezervátum létrehozásának folyamata. A projekt Magyarország és Horvátország kezdeményezésére indult, később Ausztria, Szlovénia is csatlakozott, majd Szerbia. Szeretnénk előrelendíteni a rezervátum nemzetközi elismertetésének eljárását az UNESCO-nál” – mondta Áder János.

A magyar-szlovén elnöki megbeszélésen Trianon is szóba került az évforduló kapcsán. Áder János hangsúlyozta: Magyarország eddig is betartott minden nemzetközi szerződést és ezután is be fog.

“Magyarországnak a második világháború óta soha nem volt senkivel szemben területi igénye vagy követelése és ezután sem lesz” – mondta a magyar államfő.

Áder János szólt arról, hogy az oktatás, a képzés, a vállalkozások támogatása, az infrastrukturális fejlesztés továbbra is kiemelt terület a kétoldalú együttműködésben.

“Sikeres a tíz éve kezdődött regionális gazdaságfejlesztési modell, amely a Rába vidékén van, ennek bővítése, kiterjesztése közös érdek. Az elmúlt tíz évben az itt élő szlovén kisebbség támogatása közel megnégyszereződött” – tette hozzá.