Orvosok, kórház, koronavírzs

Orvosi kamara: egy magyar orvos gyorséttermi órabért kap, ideje rendezni a fizetésüket

Ország

Nyílt levelet intézett Orbán Viktorhoz Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Kincses mielőbbi bérrendezést szorgalmaz az orvostársadalom számára. Mint fogalmaz, a magánegészségügy önmagában nem megoldás, hiszen az milliók számára nem hozzáférhető lehetőség.

Úgy véli,

 “a magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó – 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni”.

A kamara elnöke szerint az orvosi bérek rendezése nélkül nem állítható meg az orvosok elvándorlása, nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés, nem számolható fel a hálapénz-rendszer, valamint az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok együttműködése sem.

A fáradt, végletekig túlterhelt orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének” – fogalmazott Kincses.

Bemutatott egy bértáblát is, ez alapján

az általános orvosnak 2500 forintos, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabér járna, ami elősegítené azt is, hogy megszűnjön a hálapénz.

Az elnök úgy véli, a héten benyújtott 2021-es költségvetésben a gyógyító-megelőző eljárásokra tervezett 9,6%-os emelés nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét sem.

“Miniszterelnök Úr, most az Önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása”

– írta a MOK elnöke.