Ujhelyi István közös ellenzéki fellépést sürget az uniós költségvetés vitájában

Ország

Egyeztetésre hívta az ellenzéki magyar európai parlamenti (EP-) képviselőket hétfőre az uniós költségvetési vita előtt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A politikus a tervezett online egyeztetésről azt mondta: szeretné, ha az ellenzéki, “EU-párti” magyar európai parlamenti képviselőknek közös véleményük és “akciócsoportjuk” lenne a következő hetekben az Európai Parlamentben. Ezt azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdán hozza nyilvánosságra a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó módosított költségvetési javaslatot, ami után nagy vita és érdekcsata kezdődik a pénzek elosztásáért.

Hangsúlyozta: minden magyarnak érdeke, hogy az EU következő hétéves keretköltségvetéséből Magyarország “a lehető legnagyobb tortaszeletet” szerezhesse meg. Ezért olyan megoldást szorgalmaz, amely alapján Brüsszel nem a magyar polgárokat bünteti, hanem a magyar kormány “kezéből veszi ki az eszközöket”.

Javasolta, hogy a következő hétéves költségvetés elosztásánál szempont legyen a csatlakozás az Európai Ügyészséghez. Ha pedig egy tagállami kormány megsérti a közös értékeket és szabályokat, vagy bizonyítható módon nem arra fordítja az európai uniós pénzeket, mint amire azokat az európai adófizetők adják, akkor Brüsszel hozzon létre olyan mechanizmust, hogy a pénz elosztásáról központilag dönt.

A szocialista politikus azt is kérte: Brüsszel teremtse meg a lehetőséget arra, hogy városok vagy régiók közvetlenül szerezhessenek európai uniós forrásokat, pályázhasson például Budapest, Szeged, Miskolc vagy Pécs, de akár Érd vagy Kübekháza is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.