Emmi: aki ezekkel a krónikus betegségekkel küzd, nagyon vigyázzon magára!

Ország
Koronavírus

Fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők! – kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdai közleményében.

Kiemelték: különösen fontos a járványügyi ajánlások és szabályok betartása azoknak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve koronavírus-fertőzés esetén. “Óvni is fokozottan kell őket” – szögezték le.

Bár a Covid-19 néven ismert új koronavírus az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású fertőzést okoz, a 65 év felettieken kívül – életkoruktól függetlenül – nagyobb kockázatot jelentenek bizonyos krónikus betegséggel küzdőknek is.

Különösen fontos, hogy óvják magukat

a szív-érrendszeri-keringési, rosszindulatú daganatos, krónikus légúti megbetegedésben, valamilyen anyagcsere-betegségben (például diabéteszben) vagy máj- és vesebetegségben szenvedők.

Ha ugyanis megfertőződnek a koronavírussal, a betegségük lefolyása súlyosabbá válhat, ami növeli annak kockázatát, hogy kórházi, adott esetben intenzív terápiás kezelésre szorulnak – írták.

Ezért arra figyelmeztetnek, hogy a krónikus betegségben szenvedők fokozottan ügyeljenek a koronavírus-járvány időszakában előírt óvintézkedések, szabályok betartására. Különösen fontos, hogy az említett krónikus betegségben szenvedők

ne menjenek közösségbe, tartsanak legalább másfél méter szociális távolságot a többi embertől, mossanak gyakran kezet, valamint tartsák be a kijárási korlátozás előírásait.

A velük egy háztartásban élők pedig kiemelten figyeljenek a higiénés ajánlások betartására, krónikus beteg családtagjuk védelmére! – hívta fel a figyelmet az Emmi.