Orbán: nem garantálható, hogy jut mindenkinek maszk

Ország

A jobbikos Lukács László György a többi között arra kérdezett rá Orbán Viktornál a parlament hétfői ülésén, hogy mikor várható a járvány tetőzése. Szerinte a matematikai modellek szerint az ország lélegeztetőgép-kapacitása április végén telítődik.

Arra is választ várt: mi okozta az eszközellátás akadozását, de arra is, számolni kell-e egészségügyi dolgozók elhalálozásával? Azt is kérte, hogy nyilvános helyen csak maszkban lehessen tartózkodni.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt:

nem tud megnyugtató választ adni a járvány idősíkjáról. Mint mondta, három munkacsoport készít erről előrejelzéseket számára, amelyek adatai még sosem egyeztek, így óriási a bizonytalanság ennek megítélésében.

Hangsúlyosan szólt a terjedés lassításának szükségességéről, hogy a legsúlyosabb helyzetben minél kisebb legyen a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren.

Orvosok megbetegedésével számolni kell

– mondta, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 65 év felettieket nem engedik a fertőzöttek közelébe. A megbetegedők helyére alapvetően a rezidenseket állítják, akiknek a képzése megkezdődött. Ez egy katonai akcióterv szerint zajlik – jelentette ki.

A maszkhordásról szólva közölte:

azt nem rendelheti el azt kötelező jelleggel, mivel jelenleg nem garantálható, hogy lesz-e elegendő maszk a patikákban, ugyanis minden rendelkezésre álló eszközt a kórházak számára halmoznak fel.

Így csak kérni tudja az emberektől, hogy viseljenek maszkot.