Március közepéig lehet jelentkezni a kínai artistaképzésre

Ország

Március 16-ig jelentkezhetnek a 13-15 év közötti, valamint 18 év feletti diákok a kínai artistaképzésre, az oktatás azonban csak akkor indul el Pekingben, ha megszűnik a koronavírus kockázata Kínában – hangzott el a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ (NCK) hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Egy évvel ezelőtt kezdődtek a tárgyalások, amelyek alapján a Baross Imre Artistaképző Intézet és Szakgimnázium szeptembertől induló artistaosztálya bekapcsolódhat a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskola világhírű képzésébe. Ha nem hárulnak el az egészségügyi problémák az ázsiai országban, akkor Magyarországon kezdik meg a növendékek a speciális felkészülést – közölte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Kovács Gábor Dénes, az NCK képzési igazgatója kiemelte, hogy a projekt révén a diákok a világ legjobb artistái között tanulhatnak. Hozzátette, hogy a március második felében induló felvételikre körülbelül 300 diák jelentkezését várják, akik közül végül 14 növendék, 7 fiú és 7 lány kezdheti meg ősszel tanulmányait. A tervek szerint a képzés kétszer 8 hónapig tart, a diákokkal lesz két felnőtt artista mentor és két közismereti tárgyakat oktató tanár is.

Felnőtt korú, érettségivel rendelkező artistanövendékek pekingi oktatását is tervezik, a két fő – egy fiú és egy lány – OKJ-s szakmai képzés keretében vehet részt a programban, amely számukra egy tanéves lesz, és főként a meglévő artista- és sportismeretek elmélyítésére szolgál majd – tette hozzá.

Kovács László, a Kodolányi János Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy együttműködési megállapodást kötnek az NCK-val egy új e-learning rendszer kifejlesztésére, amelynek segítségével a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában tanuló magyar diákok és a cirkuszi társulatokkal utazó gyermekek online sajátíthatják el a közismereti tárgyakat.

Stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást köt az NCK a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel is, a cél az, hogy összekapcsolják a sport- és a cirkuszművészeti utánpótlást.

A program során lehetőséget teremtenek mesterkurzusok, bemutató órák, beavató előadások, közös fejlesztő programok megvalósítására, oktatók és edzők módszertani tapasztalatcseréjére, az intézmények fejlesztési programjainak harmonizálására – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.