Egy bűnszervezett gyanúsítottja az ügynek

Ország

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben hat gyanúsított letartóztatása határidejének hosszabbítására ismételten indítványt tett. A letartóztatás elrendeléséről az ügyészség a /kozel-egymilliard-forint-vagyoni-hatranyt-okozott-a-bunszervezet/ oldalon adott ki sajtóközleményt. A gyanú szerint a férfi, akivel szemben a nyomozási bíró az ügyészség indítványára nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, és akit időközben az USA-ban elfogtak, 2015-ben fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és utána azt irányította. Ennek része volt egy többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be összesen tizenhat cégtől, ezzel az ÁFA fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették. A magyar állami költségvetésnek 991.518.000,- Ft vagyoni hátrányt okoztak. A fiktív számlákat kiállító alvállalkozó cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek. E cégek bankszámláira a két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalást, a fiktív számlák ellenértékének megfelelő összegben. Ezen átutalt pénzeket a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint tovább utaltak más cégek számláira.

A bűnszervezet vezetője által utasított emberek a cégek számláiról jellemzően készpénzfelvevő automatákból felvették a pénzt, és azt visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőihez.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik tényleges ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

A bűnszervezet vezetője különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű céghez. A tatai cég a pénzből tizenkét ingatlant vásárolt a 2015-2019. között, amelyeket bérbeadás révén hasznosított.

Az ügyészség indítványára a nyomozási bíró a bűnszervezet hat tagjának – köztük a bűnszervezet vezetője feleségének – letartóztatását rendelte el, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint velük szemben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Az ügyészség indítványnak megfelelően a nyomozási bíró három hónappal meghosszabbította a gyanúsítottak letartóztatását, melynek határideje 2020. február közepén lejár.

A terheltek letartóztatásának meghosszabbítása azonban továbbra is indokolt, emiatt az ügyészség ismét indítványt tett a nyomozási bírónak a letartóztatások további kettő hónappal történő meghosszabbítása végett.

 

ugyeszseg.hu