Európai beruházási terv: több mint 15 milliárd forintos hitel a Volánbusznak környezetbarátabb buszok beszerzésére

Ország

Az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke, Liljana Pavlova és Dávid Ilona, a legnagyobb magyar buszflottakezelő vállalatnak számító Volán Buszpark Kft. vezérigazgatója január 24-én 47 millió euró (csaknem 15,8 milliárd Ft) összegű hitelmegállapodást írtak alá.

Az európai beruházási terv keretében garanciával fedezett hitelnek köszönhetően a tömegközlekedők új, gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb buszokkal utazhatnak majd a regionális és városi buszjáratokon. Ez az összeg az első részlete az EIB által jóváhagyott 140 millió eurós hitelnek, amely lehetővé teszi, hogy a Volán – kereskedelmi bankoktól származó finanszírozást is igénybe véve – a buszflottája közel felét modernizálhassa. A kölcsönt az európai beruházási terv, az úgynevezett Juncker-terv alapján létrehozott Európai Stratégiai Beruházási Alap biztosítja, melynek egyik célkitűzése az intelligens és fenntartható városi mobilitás fejlesztése az Európai Unióban.

Az EIB támogatásával a Volán az elkövetkező négy évben 3200 új busszal bővítheti járműparkját: ezzel javítani kívánja a tömegközlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét. Az EU klímabankjaként az EIB olyan projekteket finanszíroz, amelyek kedvezően hatnak az éghajlatra és a környezetre. A hitel révén 450 olyan autóbuszt állítanak majd forgalomba belvárosi útvonalakon, amelyek alternatív üzemanyaggal működnek, ezáltal csökkentik a magyar városok légszennyezettségét. A flotta többi busza pedig a legújabb, EURO VI szabványnak megfelelő motorral lesz felszerelve. Új buszaival a Volán – amely 2018-ban 700 millió utast szállított Magyarországon – a következő négy évben akár 38%-kal is csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását. A hitel így hozzájárul Magyarország átállásához az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású tömegközlekedésre, és segíti Magyarországot abban, hogy megfeleljen a párizsi klímamegállapodás követelményeinek.

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa így nyilatkozott: „Az európai beruházási terv keretében nyújtott finanszírozás nagyszerű példa arra, hogy az EU hogyan segíti a tagállamokat az alacsony kibocsátású mobilitásra való átállásban. A támogatás a magyar közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése mellett az utasok számára is kézzelfogható előnyökkel jár, hiszen az új, környezetbarát buszokkal biztonságosabbá és kényelmesebbé válik az utazás.”

www.eu.hu

pixabay