Rekonstrukciós műtéten estek át a szétválasztott bangladesi ikrek

Ország

Rekonstrukciós műtéten estek át a szétválasztott bangladesi ikrek, mindkét gyerek állapota stabil – közölte a Cselekvés Alapítvány szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a műtétekre újra Bangladesbe utazott az alapítvány magyar orvoscsapata, akik Rukián koponyacsontpótlást végeztek, míg Rabia hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetettek be, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a jövő év első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon. A műtétetek után mindkét kislány állapota stabil.

Felelevenítették, hogy Rukiánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja.

Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető – írták. Rabia az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. A műtéteket Csókay András és Valálik István idegsebész, illetve Pataki Gergely plasztikai sebész végezte. A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első negyedében kerül sor – közölte az alapítvány.