Hadházy Ákos és Orbán Viktor botránya

Az ellenzék bosszúnak tartja a házszabály módosítását

Ország

Bosszúnak, illetve egy bosszúhadjárat részének tartják az ellenzéki képviselők a parlament által szerdán tárgyalt országgyűlési törvény- és házszabálymódosítást.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Budapesten, sajtótájékoztatón úgy értékelt, a javaslatok a képviselői jogok szűkítését, korlátozását jelentik. Azt mondta, a “szájzártörvény” célja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “menekítse magát”, és azzal, hogy a képviselők jogait szűkítő javaslatot terjesztett be, belépett saját bukása előszobájába. Világos, hogy Orbán Viktor megijedt az október 13-i eredményektől – tette hozzá.

Közölte, az ellenzék egységesen lép fel a törvényjavaslattal szemben és nem fogják hagyni, hogy elhallgattassák a képviselőket.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz bosszújának tartotta a javaslatokat. Közölte, a Fidesz most áll bosszút az ellenzéki képviselőkön és rajtuk keresztül az ellenzéki választókon, mert a képviselők egy évvel ezelőtt erőszakmentesen obstruálva megpróbálták akadályozni a rabszolgatörvény elfogadását.

Szerinte a kormánypártok így állnak bosszút az önkormányzati választások eredménye miatt is. Hangsúlyozta, nem fognak megijedni az ellenzéki pártok, sőt még jobban összekovácsolódnak.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese is úgy látta, hogy a javaslatcsomag nem szól másról, minthogy bosszút álljanak azokon a választókon, akik az ellenzéki képviselőket az Országgyűlésbe küldték és számos helyen leváltották a korrupt, urizáló, nagyképű fideszes hatalmat.

Szerinte a Ház méltóságát a miniszterelnök veszélyezteti, aki azt válaszolja egy kérdésre, hogy boldog karácsonyt, illetve a Fidesz, amely 37 törvényjavaslatot akar a parlamenten áterőltetni egy hét alatt.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a gyakorlatban ma létező jogsértést akarják törvénybe foglalni. Kifejtette, számtalanszor próbált állami intézményekbe bejutni, de kísérletei kudarcba fulladtak. Az új szabályokat ahhoz hasonlította, mintha az adóhatóságnak két héttel előre jeleznie kellene az adózónak, hogy ellenőrizni fogja.
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője úgy vélte, a törvénycsomag nem szimpla bosszú, hanem Orbán Viktor bosszúhadjáratának része. A miniszterelnök október 14-én bosszúhadjáratba kezdett, amiért Budapest és a nagyobb vidéki városok, illetve kisebb települések lakossága is nemet mondott a gyűlöletre, a félelemkeltésre, a lopásra – hangoztatta.

Közölte, üzenik Orbán Viktornak, hogy az ellenzéki képviselőket nem lehet megfélemlíteni, hiába vonja le akár egyéves fizetésüket is Kövér László, mennek tovább az úton és 2022-ben elkergetik a “Orbán Viktor tolvaj bandáját”.

A liberális párt színeiben politizáló Bősz Anett független képviselő és Hadházy Ákos független képviselő is az ellenzéki egység fenntartásáról beszélt.