Orbán: Szlovákia és Csehország Magyarország szabadságáért is harcolt a bársonyos forradalom idején

Ország

Szlovákia és a Cseh Köztársaság akkor még közös államként Magyarország szabadságáért is harcolt a bársonyos forradalom idején – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap a Pozsonyhoz tartozó Dévényben, ahol a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás kezdetére emlékezett a szlovák és a cseh kormányfő, valamint a lengyel külügyminiszter társaságában.

“Azért vagyok itt, hogy tisztelegjek Szlovákia és a Cseh Köztársaság előtt bátor tettükért ezekben a nagyon fontos napokban, amikor egyben Magyarországért is harcoltak. Így nagy mértékben hozzájárultak Magyarország szabadságához, amit nagyra becsülök” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy a térség országai bár különbözőek, azonos sorsot éltek át, egyformán élték meg a szovjet megszállást, a szabadság hiányát a magánéletben, a közéletben, sőt a gazdaságban, ugyanazon okból szenvedtek. Ezért kellett sikerre vinniük a forradalmakat, amelyek láncreakciószerűen követték egymást.

Arra kérdésre, hogyan értékeli az együttműködést Peter Pellegrini szlovák kormányfővel, a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Közép-Európa ismét erős. A Szovjetunió felbomlása után nehéz feladat volt a társadalom és a gazdaság szabad társadalommá és szabad gazdasággá történő átalakítása.

Most viszont Szlovákia sikeres ország és a többi ország is sikeres gazdaságilag, azon az úton vagyunk, hogy utolérjük a szerencsésebb nyugati országokat – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a siker nem választható el az egyéntől, ha nincs jó vezetés, nincs siker. Szlovákiának jó vezetése van, így Szlovákia sikeres ország.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy elismeréssel tartozik Peter Pellegrini kormányfőnek, mert elkötelezett a Magyarország és Szlovákia közötti jó kapcsolatok iránt és a Szlovákiában élő magyaroknak is jó barátja, így Magyarország jó barátja is. “Kész vagyok együttműködni vele” – tette hozzá.