Varga Judit

Varga Judit: uniós ügyekben több pontban is egyetért Párizs és Budapest

Ország

Magyarország és Franciaország több fontos európai kérdésben egyetért – mondta az MTI-nek telefonon Varga Judit igazságügyi miniszter, aki kedden Párizsban folytatott magas szintű tárgyalásokat.

A látogatás fő célja az volt, hogy részletesen megismertesse a magyar álláspontot az új, több éves európai uniós költségvetéssel kapcsolatban. Szó volt arról, hogy Budapest számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek csökkentése. Bebizonyosodott, hogy ez a rendszer működik és továbbra is szükség van rá az új tagállamok felzárkóztatásához. A kifizetések a nagy tagállamok számára is hasznosak, mert a nettó befizetők a beruházások révén maguk is részesednek a hatásukból.

Egyetértés volt abban, hogy a mezőgazdasági támogatások szintje se csökkenjen; ez Franciaországnak és Magyarországnak egyaránt fontos. Ha növelni sikerül őket, az ne a kohéziós alapok rovására történjék. Igazságos és egyszerű új költségvetésre van szükség – mondta Varga Judit. Párizsban tapasztalható volt, hogy Közép-Európa érdekeit a francia fél is egyre jobban érti, ami fontos lesz a migrációs politika alakításakor is.

Környezetvédelmi területen a felek egyetértettek abban, hogy atomenergia nélkül elképzelhetetlen a széndioxid mente európai és globális gazdaság.

Az igazságügyi miniszter ismertette tárgyalópartnereivel – Amélie de Montchalin Európa-ügyi miniszterrel és Nicole Belloubet igazságügyi miniszterrel – azt a magyar álláspontot, hogy az úgynevezett hetes cikkelyről és a jogállamiságról folytatott eljárás megérett a lezárásra. A nyitott kérdéseket az Európai Bírósággal tárgyaljuk meg. Elfogadhatatlannak tartjuk az úgynevezett jogállamisági kritériumok belefoglalását az új költségvetésbe, mert az egyértelműen politikai fegyvert adna az Európai Bizottság kezébe.

A jogállamisági viták több jogi analízist, alkotmányossági elemzést és kevesebb politikát igényelnek. Az uniós alapszerződés szellemével ellentétben nem adhatunk a bizottság kezébe új eszközöket, amelyekkel vissza tud élni – hangsúlyozta Varga Judit.