Elállnak a tömeges felmondástól az Országos Traumatológiai Intézet baleseti sebészei

Ország

Egyelőre elállnak október 1-jei, azonnali hatályú tömeges felmondásuktól a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti sebészei.

A sebészek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a döntést azzal indokolták: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ígéretet tett arra, hogy a kormányzat az önkormányzati választás után dönt a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) és az Emmi által közösen elkészített tervezetről, és szeptember 1-jéig visszamenőleg korrigálja a finanszírozást.

Az intézet orvosai az MTT tagjaiként továbbá elfogadják szakmai szervezetük álláspontját, és október 31-ig haladékot adnak a szükséges kormányzati intézkedésekre – tudatták.

Bíznak abban – írták -, hogy a minisztériummal közösen elkészített tervezetet – az ígéreteknek megfelelően – a kormányzat kedvezően bírálja el.

A közleményben hangsúlyozzák: nyilatkozatuk és az orvosok eddigi tevékenysége “minden szempontból független bárminemű politikai törekvéstől”, kizárólag a magasszintű sérült betegellátás biztonságát tartják szem előtt.

Az MTT pénteken azt közölte, hogy a társaság az Emmi-vel közösen kidolgozta a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosítását. Tájékoztatásuk szerint ennek megvalósítására az egészségügyi tárcától határozott ígéretet kaptak.

Az Emmi – szintén pénteki – közleményében elismerésre méltónak nevezte azt a hozzáállást, amelyet a Magyar Traumatológus Társaság közgyűlése által megválasztott tárgyaló bizottság a tárcával tartott, eredményesen zárult egyeztetéseken tanúsított.

A Népszava információja szerint a kórház 68 baleseti sebésze pénteken rendkívüli felmondást helyezett kilátásba, ha a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit.