Ellenzéki megosztást lájkolt, mennie kellett az iskolából egy középiskolás diáknak

Ország

A fiú inkább átment egy másik iskolába.Egy iskoláját kritizáló cikket mert lájkolni a Facebookon egy harmadikos szekszárdi diák. Az igazgatónő, Heilmann Józsefné szeptember 6-án pénteken az osztályfőnökkel üzent a lájkolónak és az egész osztálynak, hogy a továbbiakban a közösségi médiában tilos olyan tartalmak megosztása és lájkolása, amelyek az “iskolára rossz fényt vetnek.”

A Garay János Gimnázium harmadikos diákja és a diákönkormányzat elnöke, Csötönyi Pál úgy érezte, nem korrekt, ha a véleménynyilvánításban korlátozzák, ezért nemhogy lájkkal, de “imádom” gombbal reagált egy MSZP-s megosztásra.

Szombaton csörgött Pali telefonja, a diákönkormányzatért felelős tanár kereste, hogy hívja fel az igazgatónőt, és gyorsan kérjen bocsánatot a szivecske miatt. Ugyanis:

„Nem szarunk oda, ahonnan enni kapunk.”

A diák levette a szivecskét a posztról, majd a szeptember 9. hétfőt az igazgatói irodában kezdte, de Heilmann Józsefné meglepetésére azzal indított: „Nem kérek elnézést, inkább elmondom a véleményemet.” Pali véleménye pedig az volt, hogy

ő az iskolán kívül azt lájkol, amit akar.

De az igazgatónő ezt másképpen látta, ingerülten figyelmeztette a diákot, hogy ő nem magát képviseli, hanem a diákönkormányzat elnökeként az iskolát, így nincs joga még közvetve sem kritizálni az intézményt. Pali erre azt mondta, hogy ha ő a saját közösségi oldalán nem képviselheti önmagát, akkor inkább lemond a pozíciójáról. A diák elmondása szerint ezt követően Heilmann Józsefné hangnemet váltott, arra kérte a diákot, hogy október 13-ig, tehát az önkormányzati választásokig jegeljék a kérdést, ne kavarjanak újabb médiavihart.

Pali szüleivel egyeztetve kedden, tehát másnap kijelentkezett az iskolából, és átiratkozott egy másik gimnáziumba.

Ezen a reggelen a diákokhoz, kedd délután pedig a szülőkhöz szólt az igazgatónő az iskolarádión keresztül. (Egyébként minden szülői értekezlet úgy indul, hogy a szülők csöndben ülnek a padokban, és nézik a hangszórót, amin keresztül Heilmann Józsefné szónoklatot intéz hozzájuk.) A keddi beszéd lényege az volt, hogy a sajtóban a közeljövőben újabb rágalmak fognak megjelenni, de senki ne higgyen el semmit. A szülői értekezleten még az is felmerült, hogy ha az iskola folyamatosan figyeli a diákok közösségi médiás aktivitását, akkor az igazgatónő adja írásba, foglalja bele a házirendbe, hogy mi a helyes viselkedés az interneten és mi nem az.

A Magyar Hang azt is megemlíti, a meghurcolt diák apja a szekszárdi közös ellenzéki polgármesterjelölt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.